Версія для друку

Посол Королівства Нідерландів: «Мені цікава історія менонітів на Катеринославщині»

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів пан Пітер Ян Волтерс із дружиною пані Маргрейт Волтерс Гонгрейп.

Під час візиту Посол зустрівся з ректором ДНУ Миколою Поляковим. Вони обговорили перспективні напрямки співпраці між ДНУ і науковими та освітянськими установами Нідерландів. Також у переговорах брали участь перший проректор ДНУ О.О.Кочубей, проректори В.І. Карплюк, В.В. Іваненко, М.П. Дяченко та науковці, які працювали за міжнародними програмами.

Микола Вікторович Поляков зазначив, що співробітництво ДНУ ім. О.Гончара з вищими навчальними закладами Нідерландів почалося з 1994 року. Протягом цього часу ДНУ виграв чотири міжнародні Темпус-проекти, грантхолдером яких був Університет м. Амстердам. Зокрема, у 1994 році реалізовано Темпус-проект «Модернізація вузівської програми з економіки в ДНУ»; у 1995-1997 роках виконувався Темпус-проект «Модернізація економічної освіти в ДНУ»; у 1997-1998 – Темпус-проект «Організація консалтингового агентства у ДНУ»; у 2001-2003 ДНУ брав участь у Темпус-проекті «Міжнародні відносини. Дисципліни європейської тематики».

Результатом участі ДНУ в вищеназваних проектах та їх впровадження в навчальний процес були оновлені програми з економіки; відкриття консалтингового агентства у ДНУ; створення нової спеціальності «міжнародні відносини» на факультеті міжнародної економіки; нові навчальні курси з міжнародних відносин, навчальні посібники; проведено міжнародні семінари; ДНУ була надана матеріальна допомога у вигляді комп‘ютерного та офісного обладнання. В Університеті м. Амстердам (Нідерланди) пройшли стажування викладачі факультетів міжнародної економіки, фізико-технічного та юридичного.

Декан історичного факультету С.І. Світленко та науковці Центру українсько-німецьких наукових досліджень презентували пану Послу результати досліджень з історії менонітів в Україні. Професор С.Й. Бобилєва, що вже багато років очолює розробку цієї тематики в ДНУ, ознайомила гостей з результатами історичних розвідок на Катеринославщині. Пітер Ян Волтерс зазначив, що тема менонітських поселень в Україні йому особисто дуже цікава. «Ведеться багато наукових дискусій про німецькі поселення менонітів, але, на мою думку, правильно говорити про голландські поселення менонітів, – зазначив Посол. – Минулого року я відвідав на Хортиці місця менонітських поселень, де збереглися близько 20-30 сіл, колишній госпіталь менонітів, інші споруди. Архітектура цих будівель, на мій погляд, не німецька, а голландська. Вона викликає захоплення і гордість за рідну країну, за талант наших зодчих. Я бачу дуже широкі перспективи співпраці між дніпропетровськими і голландськими дослідниками у питаннях вивчення релігійних, побутових, сільськогосподарських традицій менонітів в Україні. Також хотів би відзначити фундаментальність лінгвістичної підготовки в ДНУ з багатьох мов, зокрема європейських. Це також може стати перспективним напрямком співпраці з університетами Нідерландів,» – сказав пан Волтерс.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram