Версія для друку

В центрі уваги – проблеми Космосу

У Києві пройшло Регіональне засідання Міжнародної академії астронавтики (МАА) спільно з керівництвом Національної академії наук України (НАНУ) і Державного космічного агентсва України (ДКАУ), на якому були розглянуті пріоритетні напрямки співпраці в космічній галузі. У форумі взяв участь ректор Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, професор, академік Міжнародної академії астронавтики М.В. Поляков.

До науковців з вітальними словами звернулися академіки МАА: Борис Патон – Президент НАН України; Хірокі Матсуо – віце-президент МАА; Анатолій Пермінов – віце-президент МАА; Леонід Кучма – Президент України 1994-2004 рр.; Юрій Алєксєєв – голова ДКАУ. З тематичними доповідями виступили: Генеральний секретар МАА Жан-Мішель Контант; заступник голови Ради з космічних досліджень НАН України Ярослав Яцків; регіональний секретар МАА в Україні, генеральний конструктор-генеральний директор КБ „Південне” Олександр Дегтярьов; президент-генеральний конструктор ДП „Антонов” Дмитро Ківа; директор Інституту космічних досліджень НАНУ-ДКАУ Олег Федоров; ректор ДНУ ім. О. Гончара Микола Поляков та інші.

На засіданні були обговорені шляхи зміцнення взаємодії між Академіями, визначені напрямки практичного внеску України у вирішення загальносвітових космічних проблем. Також був підписаний Меморандум про взаєморозуміння, перспективи і пріоритетні напрямки співпраці Міжнародної академії астронавтики і Національної академії наук України в космічній галузі.

Міжнародна академія астронавтики заснована за ініціативи Теодора фон Кармана – видатного американського ученого угорського походження, спеціаліста в галузі авіації і космонавтики. Міжнародна академія астронавтики – неурядова наукова організація, яка обєднує провідних світових експертів в галузі астронавтики, сприяє міжнародній науковій співпраці, розробляє і реалізує комплексні наукові програми і дослідження у галузі астронавтики. У 1992 році В Дніпропетровську, в КБ „Південне”, було організовано Українське відділення МАА. У 2007, 2009, 2011 роках в Дніпропетровську успішно пройшли 3 регіональні конференції під егідою МАА. Зокрема, одна з них відбулася в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара.

Сьогодні в Академії особлива увага приділяється налагодженню спільних досліджень Місяця і Марса, космічним поселенням на планетах сонячної системи, астероїдній небезпеці та іншим. Українські науковці роблять суттєвий внесок в актуальні для людства космічні проекти. Серед них: космічна система моніторингу і прогнозування сейсмічної активності Землі; видалення радіоактивних відходів за межі земної біосфери; антистероїдний захист Землі; попередження техногенного засмічення навколоземного космічного простору та інші.

Як відомо, на Вашингтонському самміті глав провідних космічних агентств світу, проведеному під егідою МАА в 2010 році у зв’язку з її 50-літтям, визначені пріоритетні і перспективні напрямки міжнародної космічної співпраці. Сьогодні Міжнародна академія астронавтики починає новий етап своєї діяльності з практичної реалізації резолюції Вашингтонського самміту. У серії заходів, запланованих МАА по всьому світу, Київський форум розглядається як одне із перших і головних подій в календарному плані дій МАА на найближчий період.

Інформаційно-аналітичне агентство ДНУ ім.О.Гончара
(за матеріалами оргкомітету Регіонального засідання МАА в Україні)


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram