Версія для друку

До нової зустрічі, наші юні милі друзі

Студенти-волонтери Центру соціальних ініціатив і волонтерства Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара взяли найактивнішу участь у заходах, присвячених Міжнародному дню захисту дітей.

Усі діти мріють про те, щоб їхнє життя було яскравим, наповненим цікавими подіями та значущими справами, про те, щоб поряд із ними завжди були такі дорослі, які б турбувались про них, любили і допомагали їм у всьому. Такі думки виникають і у тих, для кого захист прав дітей є професією. Особливо, коли мова йде про дітей, що залишилися без батьківського піклування та дітей-сиріт.

1 червня вихованці дитячого будинку № 1, що на вулиці Тополиній, 16 обласного центру були напрочуд святковими: вони очікували високих гостей та давніх добрих друзів. Група волонтерів на чолі із заступником голови ради студентів ДНУ Павлом Романьковим відвідали вихованців обласного дитячого будинку «Сім’я», провели з ними дозвілля і спланували заходи на літо. 6 червня відбулась дружня зустріч студентів-волонтерів університету із вихованцями притулку «Барвінок». На свято Трійці волонтери факультету психології відвідали вихованців дитячого будинку сімейного типу Алли Миколаївни Грищук. А 9 червня студенти завітають і міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей.

Нас радо зустрічали у дитбудинку № 1 його директор Володимир Вікторович Бехтеров та заступник Валентина Павлівна Юрашко. Хочемо зазначити, що у цьому році дитбудинок відзначатиме п’ятнадцятиріччя. До речі, нас єднає 10-літня дружба. Доброчинні справи студентів допомагають дітям оволодівати практичними навичками та професійними вміннями. Ми розглядаємо волонтерство як складову фахової підготовки майбутніх спеціалістів по роботі з дітьми, що опинилися у складних життєвих ситуаціях.

Говорячи про доброчинні справи Центру соціальних ініціатив і волонтерства університету, хотілося б сказати не лише про різновиди волонтерської роботи, яку охоче здійснюють студенти під керівництвом і змістовною підготовкою викладачів факультету психології, на базі якого й існує це громадське об’єднання (в.о. декана проф. В.Г. Мусіяка), але і про людину, яка докладає чималих зусиль для того, щоб волонтерська справа стала доброю традицією не лише в національному університеті, а й поза його межами. Це ректор ДНУ, професор Микола Вікторович Поляков, який уже давно опікується долею вихованців дитячого будинку № 1 м. Дніпропетровська. Так, за роки шефствування над цим закладом, до національного університету вступили 11 вихованців дитбудинку, семеро з яких вже отримали кваліфікацію педагога, психолога.

Від колективу викладачів і студентів з вітальним словом виступили Зоя Петрівна Бондаренко, директор Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ ім. Олеся Гончара, доцент кафедри педагогіки та корекційної освіти, Вікторія Іванівна Лазаренко, доцент кафедри педагогічної та вікової психології і члени ради студентів факультету психології Дар’я Онищенко і волонтерка Ольга Гриник. Виступаючі привітали та запросили до дружнього студентського колективу випускників дитбудинку цього року.

Директор дитячого будинку Володимир Вікторович Бехтеров підкреслив, що давні дружні стосунки колективу дитбудинку з викладачами і волонтерами Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара сприяють подальшій успішній адаптації дітей-сиріт у соціумі після їх випуску з дитбудинку.

Наймолодші учасниці концертної святкової програми, заспівали українську пісню так гучно, що було чутно їх далеко за межами актової зали дитбудинку. Потім запальний танок, пісня у виконанні дитбудинківців, знову танок тощо. Таке було відчуття, що потрапив до музичного міні-театру, який створено спільними зусиллями дітей і педагога-організатора дитбудинку Лариси Євгенівни Бачек, музичного керівника Наталії Анатоліївни Рудоманової, які вже стільки років підряд старанно працюють з дітьми, і тому мають позитивні результати.

Концертну програму на честь Міжнародного дня захисту дітей вдало доповнили і виступи студентів. Так, захоплююче лунали пісні у виконанні Наталії Адабаш та Єгора Пшеничного, студентів-першокурсників факультету психології. А студенти-волонтери другого курсу факультету психології, що навчаються після закінчення Дніпропетровського педагогічного коледжу (староста групи ДС-11-у Ірина Столярова), майстерно театралізували народну казку «Ріпка». Вона була незвичайною, бо герої казки час від часу зверталися безпосередньо до глядачів: дітей і волонтерів з конкурсними завданнями. Усі ставали найактивнішими учасниками конкурсів, та аплодисментами і подарунками нагороджувалися щоразу.

Час сплинув дуже швидко. Усі були радісні й збуджені, веселі й усміхнені, трішки втомлені, але щасливі від зустрічі. Наприкінці наші волонтери Ксенія Голомбієвська, Лілія Цупило, Ілля Колєснік, Арсеній Дичко, Олена Таран вручили дітям невеличкі подарунки, підкресливши, що вони тим самим дарують їм свої серця і свою дружбу! До зустрічі, наші, юні милі друзі!

Бондаренко З.П.,
директор Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ ім. Олеся Гончара.
Фото студентки групи ДК-10-1 Дарії Онищенко.


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram