Версія для друку

Ален Ремі: «Ми прагнемо, щоб більше українських студентів побували у Франції»

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала делегація Посольства Французької Республіки на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом паном Аленом Ремі.

Під час візиту Посол зустрівся з ректором ДНУ Миколою Поляковим для обговорення перспективних напрямків співпраці між ДНУ та науковими і освітянськими установами Франції. У зустрічі взяли участь координатор мережі «Альянс Франсез» Елізабет дю Брей де Понбріан, директор Дніпропетровського «Альянс Франсез» Неж Прюво, перший проректор ДНУ Олександр Кочубей, проректори Валентин Іваненко, Сергій Чернецький, Михайло Дяченко та вчені університету, що брали участь у реалізації українсько-французьких проектів .

Микола Вікторович Поляков, зокрема, зазначив: «За сприяння Посольства Франції ДНУ плідно співпрацює з французькими науковими і освітянськими установами з 1999 року, коли вперше наші студенти за «Програмою Французького уряду для молодих вчених» поїхали на тримісячне стажування. Сьогодні в активі університету реалізовані двосторонні угоди з Університетом Париж-8, університетом Екс Марсель, Університетом Жан Мулен Ліон 3, Вищою комерційною школою Марселю, університетом Мен, Інститутом новітніх технологій в механіці м. Клермон-Ферран, Відділенням клітинної нейрокібернетики Національного центру наукових досліджень Франції, Національним інститутом охорони здоров’я та медичних досліджень м. Марсель. Тільки протягом 2010 – 2012 років ДНУ відвідали 11 урядових і освітянських делегацій з Французької Республіки, що підкреслює зацікавленість європейських партнерів у співпраці і свідчить про високий рівень наукового і освітянського потенціалу нашого університету», - наголосив ректор ДНУ.

У відповідь пан Ален Ремі зазначив, що пріоритетними напрямками співпраці Посольства з ВНЗ України на сучасному етапі він бачить такі: «По-перше, хотілося б розвивати напрямки, пов’язані з вивченням французької мови. Зокрема, сьогодні на Дніпропетровщині працює кілька потужних спільних підприємств, і ми б хотіли, щоб українські працівники на них підвищували рівень володіння французькою. По-друге, загальноєвропейською тенденцією є розширення студентських обмінів, і, на наш погляд, у Франції могли б побувати більше студентів з ДНУ. Робота Посольства буде спрямована на спрощення процедури оформлення візових документів для них. Також ми зосередимо нашу діяльність на пошуку і отриманні стипендій на навчання в університетах Франції для українських студентів. І по-третє, ми зацікавлені в інтенсифікації наукових обмінів, адже це збагачуватиме обидві наші країни» - зазначив пан Посол.

Під час обговорення двосторонньої співпраці з науковцями ДНУ, що брали участь у реалізації українсько-французьких проектів, йшлося здебільшого про співпрацю за програмами Подвійного керівництва. Вже сьогодні магістри і аспіранти ДНУ отримують крім українських дипломів дипломи французьких університетів-партнерів. Такі програми реалізуються спільно з Університетом Клермон-Фера та Університетом Мен на факультеті прикладної математики, механіко-математичному факультеті, факультеті фізики, електроніки та комп’ютерних систем та на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram