Версія для друку

Ювілей математичного турніру „Еврика-2012”

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара у травні відбувся ювілейний V Відкритий обласний математичний турнір „Еврика-2012” для молодшої ліги, де змагалися юні математики 5-7 класів. Ініціаторами турніру виступили механіко-математичний факультет ДНУ, Дніпропетровський обласний ліцей-інтернат фізико-математичного профілю, Регіональний центр моніторингу освіти, Центр довузівської підготовки ДНУ.

За результатами попереднього, заочного туру, на який було надіслано близько 2300 робіт зі всієї області, прийняти участь у фінальному змаганні журі запросило 272 учня, а саме: 5 клас – 88 учнів, 6 клас – 100 учнів, 7 клас – 84 учня.

Перше місце серед п’ятикласників посів Микола Полотнянко з Дніпропетровська, серед учнів 6 класів – Євгеній Овчаренко (Дніпропетровськ), переможцем в 7 класах став Віталій Трактинський (Дніпропетровськ). Найкращі учні 7-го класу були рекомендовані до вступу в ліцей.

Математичний турнір „Еврика”, що вже вп’яте проводиться в університеті, – це оригінальне математичне змагання, не схоже на всі існуючі, яке корінним чином відрізняється від олімпіад. Учасники змагаються в теоретичній математиці та у мистецтві її застосування в фізиці, технологіях, географії, мовознавстві, біології, менеджменті та інших науках. Основний принцип організації i проведення змагань – забезпечення максимальної демократизації турніру, рівноправного партнерства членів Оргкомітету, журі, учасників турніру. Конкурс є складовою частиною обласної та всеукраїнської комплексної програми пошуку, навчання i становлення обдарованої творчої молоді та спрямований на реалізацію комплексної державної соціальної програми підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти до 2015 року. Головна мета „Еврики” – дати обдарованим i талановитим школярам можливість якомога повніше розкрити й виразити себе у складних питаннях комплексних завдань з фізики, математики та інформатики; подальша популяризація математичних знань.

Турнір проходив на базі Дніпропетровського обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю при ДНУ ім. О. Гончара та механіко-математичного факультету. Цього року очні змагання включали в себе невеликий тест з математики, математичну карусель „Логіка. Пошук. Інтуїція”, оригінальні математичні конкурси: „Шпигуни та математики”, „Науки про землю”, „Мовознавство та математика”, практичні тури: „Подорож у часі”, „Технології”, „Вимірювання та проектування”, „Малюнок”, „Ігротека”, „Менеджмент”.

Оцінювання завдань проходило у вигляді діалогів між членами журі, значна частина яких – студенти та аспіранти університету. До складу оргкомітету та журі увійшла також група наукових консультантів з 6 докторів та 10 кандидатів наук, серед яких провідні фахівці не тільки механіко-математичного факультету, але й факультетів: біології, екології та медицини, геолого-географічного, української й іноземної філології та мистецтвознавства, економічного. Для організації та проведення конкурсу було залучено понад 180 студентів механіко-математичного факультету, факультетів фізики, електроніки та комп’ютерних систем, прикладної математики, біології, екології та медицини, міжнародної економіки, української та іноземної філології і мистецтвознавства, психології, геолого-географічного факультету ДНУ ім. О.Гончара. Спонсором виступив АБ „Приватбанк”.

Наприкінці турніру для учасників було проведено розбір конкурсних завдань та урочисте закриття, на якому відбулося підведення підсумків та нагородження переможців цінними призами та подарунками.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram