Версія для друку

„Куточок земного затишку”

У травні в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла акція „Декан, посади дерево”.

Алея Слави Дніпропетровщини була урочисто закладена в студентському містечку ДНУ імені Олеся Гончара в минулому році за підтримки губернатора Олександра Вілкула. Свої іменні дерева цінних порід посадили ректор ДНУ професор Микола Поляков, митрополит Дніпропетровський та Павлоградський Іриней, відомі політики і громадські діячі, вчені та медики, педагоги і промисловці, фінансисти і бізнесмени-меценати – найяскравіші особистості нашого регіону, справжні лідери і патріоти Придніпров’я.

У 2012 році традиція за ініціативи проректора з адміністративно-господарчої роботи Миколи Ружина була продовжена. Напередодні травневих свят на алеї Слави пройшла акція „Декан, посади дерево”. В цьому заході взяли участь проректори і декани всіх 15 факультетів університету. „Безсумнівно, акція матиме велике значення для підвищення іміджу нашої альма матер, – вважає декан історичного факультету, професор Сергій Світленко, – оскільки і абітурієнти, і студенти, і випускники завжди матимуть можливість пройти стрункою алеєю. Звісно, вона також сприятиме поліпшенню екологічної ситуації в нашому студмістечку і репрезентуватиме новий вид насаджень – плакучу карликову вербу, привезену до нас із Нідерландів. Кожне посаджене дерево супроводжується відповідною іменною табличкою. Ця алея не тільки прикрашатиме територію університету довгі роки, а й, безумовно, стане гордістю Дніпропетровська, куди зможе прийти кожен мешканець або гість міста”.

„Алея справді гарна, – продовжує декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, професор Ірина Попова, – вона має бути в такому навчальному закладі, як наш університет. Я в університеті вже давно, прийде час, коли мене хтось змінить на моїй посаді. Але приємно, що посаджене мною дерево залишиться надовго. Обов’язково приведу сюди сина і внука. Вважаю, що біля алеї можна проводити пам’ятні урочисті заходи, скажімо, вручати випускникам дипломи про закінчення університету. Важливо, щоб університетська громадськість знала про існування алеї і про те, що дерева тут висаджені не лише працівниками ДНУ, але й відомими в нашому регіоні й Україні людьми. Думаю, що ми з колегами цим заходом вписали свій особливий рядочок в університетську історію. Глибоко переконана в тому, що така добра справа має бути продовжена і до неї треба залучати найкращих студентів, науковців, викладачів”.

Говорить директор Наукової бібліотеки, заслужений працівник культури Світлана Кубишкіна, яка теж посадила своє деревце: „Студентське містечко ДНУ ім. О.Гончара розташоване в прекрасному місці: поряд парк ім. Гагаріна, ботанічний сад, Наукова бібліотека, спорткомплекс. Алея екзотичних рослин, започаткована минулого року, збільшилась цієї весни завдяки цій акції. Деревця, які зараз милують око своїми оксамитовими листочками, з роками стануть величною алеєю, місцем для прогулянок і відпочинку, та нагадають про доброчинність людей, які подарували куточок земного затишку. Посадити дерево – це подарувати майбутнім поколінням студентів та викладачів красу, прохолоду й чисте повітря. Сподіваюсь, що такі акції стануть традиційними і щовесни будуть з’являтися нові алеї та квітники. А місця біля нашої Наукової бібліотеки достатньо для розмаїття рослинного світу”.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram