Версія для друку

Франція та Україна: діалог культур

24 квітня 2012 року відбулася XV Міжнародна науково-практична конференція "Франція та Україна: науково-практичний досвід у контексті діалогу національних культур", яка була організована кафедрою романської філології факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара у межах днів «Французької весни» при сприянні Посольства Франції в Україні. Співорганізаторами конференції були міська громадська організація «Альянс Франсез» та Дніпропетровський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.

Міжнародна конференція "Франція та Україна" уже 15 років традиційно проходить в ДНУ ім. О.Гончара і об’єднує філологів-науковців, викладачів-методистів, учителів французької мови та студентів французького відділення. Цього року вона була присвячена актуальним проблемам мовознавства, літературознавства, мистецтвознавства й методики вивчення іноземних мов у вищій школі. В роботі форуму взяли участь понад 120 науковців з України, Франції, Росії та Німеччини, а також викладачі французької мови середніх шкіл міста та області.

На пленарному засіданні з привітаннями виступила декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ професор І.С. Попова, яка зауважила, що дана конференція завжди об’єднує всіх, хто любить, цікавиться та пропагує французьку мову та культуру. Також захід відвідав проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ ім. О.Гончара професор В.В. Іваненко і директор "Альянс Франсез" Дніпропетровська пані Неж Прюво. З доповідями виступили декан факультету іноземної філології Запорізького національного університету доцент Г.Ф. Морошкіна, в.о. завідувача кафедри романської філології доцент І.С. Кірковська, завідувач кафедри германської філології ДНУ доцент Г.П. Дьяконов та доцент кафедри романської філології Л.В. Пономарьова. Було порушено ряд актуальних питань, присвячених проблемам культурної забарвленості французького етносу, проблемам формування майбутніх викладачів французької мови в умовах євроінтеграції України, питанню франко-германського співробітництва та технологічних інновацій у методиці викладання іноземної мови як фактору соціальної еволюції.

У рамках конференції був проведений методичний семінар для вчителів французької мови середньої та вищої школи на тему: "Діяльнісно-орієнтований підхід у навчанні французької мови та практичний досвід його реалізації". Значний інтерес викликали практичні студії для вчителів та студентів французького відділення ДНУ, які провели Неж Прюво і лектор-стажер Амандін Лефор. З великим задоволенням учасники конференції завжди беруть участь у майстер-класах старшого викладача кафедри романської філології О.С. Палькевич, що готує актуальні доповіді про новітні методики викладання іноземних мов, про особливості формування різних мовленнєвих компетенцій та рівнів володіння французькою мовою. Цього року до участі у майстер-класах долучилися також студенти 3 курсу французького відділення, які представили фрагменти уроків французької мови, розроблених під керівництвом О.С. Палькевич. Крім цього під час роботи методичного семінару відбулося студентське ательє під керівництвом доцента Л.В. Пономарьової, де студенти 4 курсу представляли свої навчальні розробки з актуальних проблем сучасної методики.

На секційних засіданнях учасники зосередили увагу на актуальних проблемах лінгвістики тексту, прагматики та когнітивних аспектів дослідження мовних одиниць, методики викладання іноземних мов, французької літератури та культури. Тези доповідей були опубліковані у збірнику матеріалів конференції.

Підбиваючи підсумки, в.о. завідувача кафедри романської філології доцент І.С. Кірковська зазначила, що Міжнародна конференція "Франція та Україна" сприяє не тільки поглибленню наукових досліджень у сфері лінгвістики, методики викладання іноземних мов, літературознавства, а й плідній співпраці й обміну досвідом між викладачами спеціалізованої кафедри і вчителями Дніпропетровського регіону. Крім того, проведення конференцій на такому високому науковому рівні допомагає розширенню міжнародного досвіду і підвищенню міжнародного рівня українських фахівців. Насамкінець доцент І.С. Кірковська подякувала всім учасникам форуму за творчу плідну роботу, побажала успіхів у подальшій науковій діяльності і зауважила, що кафедра романської філології завжди рада новим гостям.

Кафедра романської філології ДНУ


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram