Версія для друку

До нових орбіт і зоряних успіхів

Черговий імпульс для зоряних успіхів дала XIV Міжнародна молодіжна науково-практична конференція «Людина і космос».

«До нових орбіт та зоряних успіхів» – девіз молодіжного форуму. Щороку він об’єднує молодь, яка прагне нових знань, професіоналізму, розвитку космічної галузі, і готова впливати на світові шляхи наукового і практичного засвоєння космосу. Талановита, працелюбна, наполеглива, вона опановує нові орбіти життя й упевнено рухається ними.

Конференція була проведена Державним космічним агентством України, Національним центром аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова, Дніпропетровським національним університетом ім. Олеся Гончара, ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля, ДП «ВО «Південний машинобудівний завод» ім. О.М. Макарова, Інститутом технічної механіки НАНУ і ДКАУ, Українським науково-дослідним інститутом технології машинобудування та іншими підприємствами і вищими навчальними закладами аерокосмічного профілю України та зарубіжжя.

Генеральний директор НЦАОМ ім. О.М. Макарова Віктор Васильович Хуторний відкрив зібрання. З привітальними словами до учасників конференції звернулися також члени президії Сергій Данилович Чернолевський – головний спеціаліст управління космічних наукових досліджень і телекомунікаційних технологій Державного космічного агентства України, Олександр Олексійович Кочубей – перший проректор Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара, Володимир Геннадійович Команов – герой України, Олександр Васильович Новіков – заступник Генерального директора Державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» з наукової і навчальної роботи та інші. Виступаючі висловили власні погляди на перспективи розвитку космічної галузі, окреслили її важливі завдання, роль молоді у їх вирішенні. Доповіді дуже зацікавили молодь і гостей конференції. У тому числі, головний спеціаліст космічних апаратів ДП «Конструкторське бюро «Південне» С.С. Кавелін виступив з доповіддю на тему «50 років на космічних орбітах». На відкритті учасників очікував подарунок – вони змогли розглянути діючий макет стартового комплексу РН Cyclone-4 для космодрому Alсantara (Бразилія), який представила на конференції НПФ „Дніпротехсервіс”.

Цей рік заявки до участі надіслали близько 500 осіб з України, Росії, Казахстану, Білорусії, Бразилії (61 учасник з інших країн). Поруч з українською і російською мовами дуже активно спілкувались англійською. У роботі конференції взяли участь студенти і аспіранти, молоді викладачі та співробітники підприємств і науково-дослідних інститутів космічної галузі України та інших держав. В одній секції зустрічалися люди з різних куточків Землі, обмінювалися оригінальними ідеями, знаннями, впливали на світогляд один одного. Вони представили новітні ідеї і розробки за 22 науковими напрямками. Молодь пропонувала новітні конструкції і методики проектування ракетно-космічної техніки, технології її виробництва, новітні перспективні матеріали, системи управління рухом літальних апаратів та методики їх розробки, проектування програм польотів, методи випробувань ракетно-космічної техніки, космічного зв’язку, дистанційного зондування Землі, проблеми економіки та комерціалізації космічної діяльності та інше. Високий рівень робіт відзначили координатори секцій та дипломами нагородили 79 учасників.

Особливо був відзначений високий рівень науково-практичних розробок 10 студентів з Федерального університету м. Бразиліа (Бразилія), які навчаються на фізтесі ДНУ, виконують дипломні проекти за космічною тематикою. Доповіді Alimandro Correa Adriana Elyza, Queiros Vilanova Cristiano, Rezende Prado Dos Santos Fabio, Royer Chaurais Jefferson, Kaled Da Cas Pedro Luis, Gama De Suoza Andre Luiz, Silva De Oliveira Fabio, Figueiro De Oliveira Gabriel, Camargo Gomes Rodrigo, Ferreira Fraga Felipe викликали зацікавленість фахівців, були відзначені дипломами й рекомендовані до публікації. Також оригінальні ідеї та високопрофесіональне їх втілення продемонстрували студенти фізико-технічного факультету з Казахстану.

Конференція збагатила учасників новими знаннями й ідеями, дала потужний імпульс до нових зоряних успіхів.

Доцент кафедри систем автоматизованого управління
фізико-технічного факультету ДНУ ім.О.Гончара
Тетяна Вікторівна Лабуткіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram