Версія для друку

Фестиваль національних культур «Подай руку дружби»

Для зміцнення взаєморозуміння і дружби між народами у Дніпропетровському національному університеті ім. Олеся Гончара відбувся фестиваль національних культур «Подай руку дружби» У ньому взяли участь іноземні студенти з різних факультетів , також на захід прибули представники національних спільнот Азербайджану та Киргизстану.

Студенти-іноземці презентували цікаві й пізнавальні доповіді про свої країни, естрадні китайські та киргизькі пісні, азербайджанський національний танок лезгінку і туркменський народний танок Кюшт-депді, гру на китайському народному музичному інструменті. Кожен виступ супроводжувався шквалом позитивних емоцій та бурхливих овацій, у глядацькій залі протягом усього фестивалю майоріли прапори різних країн. Як відзначали згодом представники національних спільнот, захід був сповнений суперпозитиву.

Іноземні студенти навчаються у багатьох ВНЗ України, але ідея проведення фестивалю національних культур належить саме Дніпропетровському національному університету. Кафедра перекладу і лінгвістичної підготовки іноземних студентів працює тут з 1989 року. «Першими нашими вихованцями були студенти з Німеччини, - розповіла завідувач кафедри лінгвістичної підготовки іноземних студентів факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ Олена Іванівна Панченко. - Вони нас не забувають, пишуть листи про своє життя у рідній країні. Потім були студенти з Англії, арабських країн, Китаю. Ми не лише навчаємося, а й уміємо відпочивати: завжди святкуємо новий рік, коли студенти починають говорити українською і російською, читати вірші, співати пісні цими мовами. Традиційно проводимо науково-практичні конференції, де студенти демонструють уже достатньо високий рівень володіння українською чи російською. Дуже популярний захід серед іноземних студентів нашого міста – конкурс читців, який щорічно проводиться у березні і збирає велику кількість глядачів та учасників. Поїздки у Петриківку, де іноземці вчаться живопису в українських майстрів, Хортицю, Крим, Кочережки (табір відпочинку для студентів ДНУ) теж сприяють жвавому вивченню української й російської мов».

Фестиваль національних культур «Подай руку дружби» цього року набув небаченого розмаху, про що відзначив проректор з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародної співпраці ДНУ Михайло Павлович Дяченко. «Ми вирішили познайомити між собою усіх студентів-іноземців, надати їм можливість показати власну культуру, обряди, традиції. У нашому комп’ютеризованому сьогоденні забуваються культурні надбання, але загальновідомим є факт, що нації без культури не виживають. В ДНУ навчається понад 300 студентів з 24 країн світу. Усі вони є гармонійними особистостями, оскільки і навчаються, і активно зберігають та розвивають культурні цінності. Це студенти з Китаю, Азербайджану, Туркменистану, Киргизстану, Узбекистану, ряду африканських країн. Ми усіляко їм допомагаємо адаптуватися до умов життя в Україні і відчувати себе як удома», - зазначив начальник відділу підготовки фахівців для зарубіжних країн ДНУ Геннадій Анатолійович Онищенко.

На фестивалі був присутній засновник Міжнародної студентської організації Сергій Бобриков. Діяльність його компанії полягає у тому, щоб пропонувати іноземним студентам скористатися українською системою освіти, при цьому інтегрувати її у світовий простір і одночасно зберегти національні інтереси України. Організація здійснює юридичний супровід іноземних студентів на території України, які не знають наших законів, і загалом захищає їхні інтереси. На думку С. Бобрикова, фестиваль є яскравим прикладом міжнародної співпраці, а взаємний обмін культурними особливостями безпосередньо допоможе іноземним студентам порозумітися між собою й пристосуватися до умов життя в Україні.

«Ми повинні бути опорою одне одному. Де б ми не жили, ми повинні цінувати і поважати мову і культуру країни, в якій живемо. Від імені всіх іноземних студентів хочу подякувати українському народу за гостинність і тепле ставлення й закликати подати руку дружби одне одному незалежно від національності та віри», - сказав голова ради іноземних студентів ДНУ Намаззаде Мірхаліл.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram