Версія для друку

Творча активність – запорука успіху

У березні у Національному технічному університеті „Харківський політехнічний інститут” відбулася підсумкова науково-практична конференція Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук 2011/2012 навчального року з галузі „Прикладна геометрія, інженерна графіка та ергономіка”.

За конкурсну роботу „Базова система елементарних метричних задач нарисної геометрії щодо многовидів” студент 1-го курсу факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Артем Сосюра нагороджений Дипломом ІІІ ступеня. Також дипломом відзначено його наукового керівника, к.т.н., доцента кафедри електронних засобів телекомунікацій факультету Валерія Прокоповича Бондаренка – „як ефективного наукового керівника студентських наукових робіт”.

Цього року Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт проводився за 15-ма природничими, 35-ма технічними й 32-ма гуманітарними науками. Вперше в Україні за поданням Національного технічного університету „Харківський політехнічний інститут” у складі технічних наук до їх переліку було введено галузь „Прикладна геометрія, інженерна графіка та ергономіка”. Перший етап конкурсу проходив в межах вишів ІІІ-ІV рівнів акредитації і дозволив визначити переможців, які взяли участь у другому всеукраїнському турі, що проходив у вищих навчальних закладах, визначених як базові.

З огляду на вагомі наукові внески кафедр автоматизованих систем оброблення інформації, електронних засобів телекомунікацій у галузі геометричного моделювання, цифрового оброблення зображень тощо конкурсну комісію для проведення у ДНУ першого туру було створено на базі факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем. З одинадцятьох студентських робіт, поданих на розгляд зазначеної галузевої комісії, переможцями були визнані три студенти факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем: Артем Сосюра, Павло Горбонос (1 курс) і Владислав Попов (2 курс). Їхні роботи, виконані на кафедрі електронних засобів телекомунікацій під керівництвом доцента В.П. Бондаренка, і були представлені на другому турі конкурсу. Водночас комісія відзначила підвищену планомірну увагу, яку приділяє кафедра електронних засобів телекомунікацій залученню до наукової роботи вже студентів молодших курсів. Так, Павло Горбонос і Владислав Попов з підсумками своїх наукових досліджень брали участь у Всеукраїнській науковій конференції молодих вчених, аспірантів та студентів „Прикладна геометрія та інженерна графіка 2011”.

- Підтримка обдарованої студентської молоді, створення умов для її творчого зростання є одним з пріоритетних напрямків діяльності Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, – розповідає Валерій Прокопович. – Саме на це спрямований і традиційний щорічний Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук, що проводиться з метою активізації наукової роботи студентів як найважливішого фактору формування фахівців нового типу, створення у вищих навчальних закладах системи широкого залучення студентів до участі у наукових програмах, проектній, конструкторській та інших формах науково-дослідної діяльності. На конкурс подаються самостійно підготовлені наукові роботи студентів або студентських колективів (не більше 2 осіб), які є пошуковими за своїм характером, мають наукове й прикладне значення, впроваджені у виробництво або застосовані у навчальному процесі.

На другий тур до базового в галузі Харківського політехнічного інституту, який було визначено, надійшли з 33 ВНЗ і 15 міст України 68 студентських наукових робіт (80 авторів), виконаних під керівництвом 62 наукових керівників. Для участі у підсумковій конференції вельми авторитетна конкурсна комісія у складі 25 докторів наук, професорів запросила 21 автора. Так, галузева конкурсна комісія офіційно повідомила керівництво ДНУ про те, що за результатами рецензування поданих на конкурс робіт відзначені заохочувальними Дипломами студентські наукові роботи Владислава Попова і Павла Горбоноса, а Артем Сосюра і його науковий керівник Валерій Прокопович Бондаренко запрошені для участі в підсумковій студентській науково-практичній конференції, за результатами якої мають бути визначені переможці конкурсу у відповідній галузі.

Артем виступав наприкінці денного секційного засідання. Незважаючи на досить пізній час (о 16 годині) і втому від вкрай напруженого, насиченого й багатого на враження робочого дня, змістовна і впевнена доповідь хлопця викликала несподіваний інтерес членів конкурсної комісії, які задавали йому різноманітні і часом гострі запитання. До честі Артема слід зазначити, що незважаючи на свій юний вік (за його плечима лише перша у житті екзаменаційна сесія) і повну відсутність досвіду таких високих дискусій, він гідно вийшов з цієї мовної „баталії”, набувши наостанок від визнаних корифеїв науки поради надалі активно публікувати матеріали своїх наукових досліджень. Дипломи переможцям вручав голова конкурсної комісії, д.т.н., професор, проректор з наукової роботи НТУ „ХПІ” Андрій Петрович Марченко.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram