Версія для друку

Посол КНР відкрив лінгафонний кабінет у ДНУ ім. О.Гончара

Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара відвідала делегація Посольства Китайської народної республіки в Україні. Надзвичайний та Повноважний Посол КНР в Україні пан Чжан Сіюнь урочисто відкрив лінгафонний кабінет на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства, отриманий у подарунок від уряду Китаю.

Сьогодні за напрямом «китайська мова та література» в ДНУ навчається 128 студентів, для яких можливість використовувати сучасні інтерактивні технології буде суттєвою допомогою в опануванні нелегкої азіатської мови. Після спілкування зі студентами пан Посол висловив захоплення тим, що так багато молодих людей в Україні цікавляться культурою Китаю і високо оцінив рівень володіння китайською мовою.

«Дніпропетровський університет дуже популярний у Китаї, – наголосив пан Чжан Сіюнь. – Випускники працюють в КНР за різними спеціальностями, на різних, досить високих, посадах. Керівництво ДНУ дуже активно співпрацює з китайськими університетами. За два роки роботи в Україні я пересвідчився, що у вашому університеті на високому рівні здійснюється навчання й наукова праця. Викладачі, професори, керівники залишилися вірні своєму принципу: підходити строго до науки, до роботи й до учнів. Я дуже вдячний, що українська молодь охоче цікавиться китайською культурою. Я не говорю, що китайська мова найпростіша, її опанування вимагає великої роботи: розумової й фізичної. Але я переконався, що українська молодь з успіхом долає ці труднощі. У великих містах Китаю проводяться Дні України, ми розвиваємо міждержавні відносини. Я завжди повторюю, що ті українські й китайські студенти, які вивчають мови наших країн, будуть дуже затребувані й у китайській економіці, і, упевнений, в українській.

Під час зустрічі з ректором ДНУ Миколою Поляковим представники посольства обговорили питання розширення та інтенсифікації співпраці в галузі науки і освіти між двома країнами. Микола Вікторович наголосив, що Дніпропетровський національний університет плідно співпрацює з вищими навчальними закладами КНР з 1998 року. «На сьогодні діють вісім договорів про співробітництво між ДНУ і китайськими ВНЗ, – наголосив ректор. – Це – Харбінський технологічний інститут, Шандунська науково-технічна академія, Університет м. Шаньжао, Університет м. Ечжоу, Наньчанський Гонконгський університет, Уханьський університет науки і технологій, Ляонінський університет науки і технологій, Далянський політехнічний університет. В рамках угоди про співробітництво в галузі освіти між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України і Міністерством освіти КНР щорічно, починаючи з 1999 року, ДНУ направляє в Китай 4-6 студентів для вивчення китайської мови і літератури. Всього в КНР навчалися 67 студентів. Також у нашому університеті успішно працюють викладачі з КНР. Сьогодні на кафедрі порівняльної філології східних та англомовних країн працюють 3 викладачі-носії мови, що, безперечно, підвищує фаховий рівень наших випускників».

Також делегація з посольства, до якої увійшли Чень Чжиюй – третій секретар Посольства КНР в Україні, Ма Цинсинь – аташе Посольства і голова правління Асоціації українсько-китайського співробітництва Ігор Литвин, зустрілися зі студентами – громадянами Китаю, що навчаються в ДНУ. Сьогодні в університеті близько 300 китайських студентів. Найбільшим попитом серед них користуються такі спеціальності, як міжнародні економічні відносини, міжнародні відносини, фінанси, маркетинг; російська й німецька мова та література, технології й засоби телекомунікації, комп'ютерні системи й мережі, екологія й охорона навколишнього середовища. Громадяни КНР успішно закінчують аспірантуру й захищають дисертаційні роботи в ДНУ. Під час розмови з Послом студенти обговорювали роботу єдиної студентської ради іноземних студентів, що вже працює в ДНУ, просили сприяння посольства в оформленні візових документів.

Наостанок всі сфотографувалися на пам'ять.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram