Версія для друку

Болгарія стала ближчою

На початку березня у Будинку мистецтв з нагоди національного свята Болгарії – Дня визволення народу від османського панування та відновлення державності у 1878 р. внаслідок російсько-турецької війни, – відбулось урочисте зібрання болгарського товариства Дніпропетровська за участі студентів історичного факультету Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара. Ця зустріч стала черговою у плідному та цікавому співробітництві болгарської громади міста та історичного факультету ДНУ. Для студентів 4 курсу, які стали головними учасниками та слухачами, з’явилася можливість не тільки відкрити для себе нові сторінки поліетнічної історії нашої держави, розширити знання з історії російсько-турецької війни 1877 – 1878 рр., яка відкрила шлях визволенню Болгарії (саме на 4 курсі викладається курс історії західних і південних слов’ян), а й вчитися розуміти та відчувати надзвичайно розмаїтий навколишній світ, сприймати історію через долю людини, коли поняття про батьківщину, патріотизм, відданість та честь, милосердя та жертовність набувають першорядного значення.

Програма урочистостей об’єднала святкування двох народних болгарських свят – Трифона-зарізана (1 лютого) та «Баба Марта» (1 березня) та власне День визволення Болгарії (3 березня), кожному з яких була присвячена окрема сторінка. Так, про святого мученика Трифона, який вшановується на Балканах як покровитель сільського господарства, розповіла доцент кафедри всесвітньої історії, О.М. Каковкіна. А представник болгарського товариства Г. Токарчук, до речі – кандидат сільськогосподарських наук, продемонстрував обряд обрізки виноградної лози, який відбувається саме на день св. Трифона. У Болгарській православній церкві, цей день вшановується саме 1 лютого.

Про традицію святкування «Баба Марта» розповіла І. Д. Семко, яка походить з бессарабських болгар. У цей день прийнято прикрашати одяг «мартеничками» – червоно-білими китицями з ниток, – як побажання віднайти свою родинну долю, і приємно, що усі присутні студенти, яких було близько 50, отримали такі подарунки, власноруч зробленими болгарськими друзями.

Основна частина зустрічі була присвячена знаменним подіям російсько-турецької війни і була підготовлена студентами під керівництвом О.М. Каковкіної, з якою вони студіюють історію слов’ян .

Презентації студентів факультету (а кожна розповідь була проілюстрована) відбулись за темами: «Російсько-турецька війна в особах» (А. Жукова, Н. Пусєва, Т. Волкова, І. Завалова), «Українці у російсько-турецькій війні 1877 – 1878 рр.» (Д. Гуцал, Д. Чекурда), «Російсько-турецька війна у живописі» (Є. Сніда, О. Наливайко), «Події війни у пам’ятних знаках та спорудах» (Я. Самсонова, Н.Солодовнікова), «Російсько-турецька війна у художній літературі» (С. Павленко), «Фільмографія війни 1877 – 1878 рр.» ( К. Малоног, О. Смик), «Карта військових дій війни» (М. Жмудь, О. Гарагуля). Варто підкреслити, що усі повідомлення та ілюстрації – результат пошукової роботи самих студентів, які надзвичайно відповідально та захоплено готувалися до свята, про що свідчили і вдячні відгуки болгарської громади.

Гарний піднесений настрій був забезпечений і прикрашеним студентами кульками та прапорцями залом, і чудовими болгарськими мелодіями, що лунали протягом усього часу (завдяки А. Хандризі), супроводжуючи усі розповіді.

Завершальним акордом стало пригощання усіх присутніх по-болгарські: пирогом-гарбузяником та смачним хлібом з мірудією – приправою суто балканського походження.

Для того, щоб усі могли долучитися до болгарських свят та відчути атмосферу зустрічі з болгарським товариством, на історичному факультеті у холі 5 поверху були розміщені підготовлені студентами презентації, а бажаючі могли скуштувати шматочок хліба з болгарським присмаком.

Вкотре подякуємо заступнику голови товариства Олені Миколаївні Апіченок, яка підтримує діалог з факультетом і щиро допомагає у проведенні таких студентських зустрічей.

Доцент кафедри всесвітньої історії О. М. Каковкіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram