Версія для друку

Творімо добрі справи за покликом серця

Волонтери Центру соціальних ініціатив і волонтерства Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара на весняному святі мами стали добрими помічниками й друзями дітей з особливими потребами обласного центру.

Того дня в бібліотеці Жовтневого району на бульварі Слави було дуже людно, гамірно й жваво: 9 березня проводилося свято для матусь дітей з особливими потребами Дніпропетровська.

Пожвавлення й метушня святково одягнених дітей, гостей та учасників концерту, останні приготування ведучих, пересування людей у візочках та пошук вільного місця у переповненій глядацькій залі бібліотеки, допомога у цьому дівчат та хлопців з бейджами, на яких коротко й лаконічно зазначено – «Волонтер ДНУ ім. О. Гончара», обмін емоціями й подарунками: ось далеко не повна картина «Маминого свята».

Волонтери Центру соціальних ініціатив і волонтерства Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара були запрошені керівництвом Благодійної організації Дніпропетровської області «Янгол дитинства» взяти безпосередню участь у проведенні свята для мам дітей та молоді з вадами розвитку, супроводі їх вихованців. Майбутні практичні психологи та корекційні педагоги активно спілкувалися із запрошеними, допомагали їм пересуватися, слухали разом концертну програму, вболівали за юних учасників.

Перед гостями виступили учасники художньої самодіяльності – учні дніпропетровської музичної школи № 15, поети та письменники літературного об’єднання «Придніпров’я», працівники бібліотеки. Святковий настрій дуже швидко передавався й гостям, які також читали авторські та інші вірші, співали пісні, брали активну участь у конкурсах та отримували подарунки.

Зі словом-зверненням до матерів, на долю яких випали важкі життєві випробування – виховувати дітей з вадами, навчати, опікувати їх, – виступили голова Благодійної організації Дніпропетровської області «Янгол дитинства» Наталія Андрєєва, соціальний партнер університету, та керівник Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ Зоя Бондаренко.

Можна було б лише бачити усміхнені й задоволені обличчя як матусь, так і їх дітей, а також студентів-волонтерів і організаторів цього прекрасного дійства! Радість переповнювала серця багатьох: від атмосфери свята, від відчуття того, що усі були однією дружньою родиною, і що діти й молоді люди з особливими потребами мають тепер можливість спілкуватися зі своїми новими друзями-студентами з волонтерського центру університету щосуботи з 16 до 18 години у приміщенні бібліотеки. Планується також робота творчих гуртків, організація дитячо-молодіжного театру, а також підготовка до Великодніх свят тощо. Ці питання й були обговорені після урочистої частини свята з волонтерами, батьками дітей-інвалідів та представниками Благодійної організації «Янгол дитинства», з якою університет співпрацює майже рік. Пригадаймо лише, що студенти університету допомагали у зборі коштів для дітей-сиріт та дітей з вадами розвитку, брали участь у збиранні врожаю восени минулого року у селищі Піщане Новомосковського району тощо. А ось тепер нова форма взаємодії – це гувернерська практика діяльності волонтерів, майбутніх фахівців з дітьми з особливими потребами.

Виходячи з того, що підготовка майбутніх психологів та дефектологів в умовах ВНЗ передбачає досконалу обізнаність з питаннями організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, ми можемо розглядати волонтерську роботу у позанавчальний час як складову частину фундаментальної професійної підготовки психологів і педагогів.

Як тут не пригадати видатну гуманістку ХХ сторіччя Матір Терезу, яка була переконана: «Ми не можемо творити Великі справи. Ми можемо робити лише маленькі справи, але з Великою Любов’ю». Можна додати до цього: з великою турботою, з гідними людськими чеснотами й чистими моральними настановами. Чи не ця думка має стати провідною для кожного, хто хотів би допомогти дитині з особливими потребами, особливо нині, в період її активної інтеграції до соціуму?!

Зоя Петрівна Бондаренко,
керівник Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ ім. О. Гончара,
доцент кафедри педагогіки та корекційної освіти.
Фото автора.


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram