Версія для друку

Латинська мова – між античністю і сучасністю

На початку весни у Дніпропетровському національному університеті ім. Олеся Гончара на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства відбулася ІІ Міжрегіональна наукова студентська конференція „Латинська мова – сполучна ланка між античністю і сучасністю”.

Форум присвячений актуальним проблемам вивчення латинської мови на сучасному етапі студентами різних фахів. Організатором проведення конференції виступила кафедра романської філології ДНУ, в її роботі взяли участь викладачі кафедри, студенти вищих навчальних закладів регіону та їхні керівники.

Завідувач кафедри, доцент Інга Станіславівна Кірковська говорить, що проведенням вже вдруге наукової студентської конференції „Латинська мова – сполучна ланка між античністю і сучасністю”, колектив кафедри робить свій посильний внесок у розвиток романістики регіону: „Крім доповідачів з Дніпропетровська – а це сім вищих навчальних закладів, у заході беруть участь представники ВНЗ з Кривого Рогу та Дніпродзержинська. Конференція зібрала більше 80 учасників – студентів з науковими керівниками. Це студенти різних напрямів: філологи, перекладачі, юристи, медики, біологи, історики, філософи. Для нас головне – зібрати навколо проблем вивчення латини та сучасної романістики якомога більше небайдужих студентів, які вивчають і цікавляться іноземними мовами. Сьогодні ми переглянемо вивчення латини в сучасному європейському просторі, коли вона набуває нового значення у світлі геополітичних процесів. Латинська мова лягла в основу більшості західноєвропейських мов, тому Україна може вважати, що латина є теж її корінням. У доповідях розглядатимуться найрізноманітніші питання, зокрема, крилаті вирази латинською мовою, які загалом підвищують науковий та загальногуманітарний рівень людини, медична термінологія, історія стародавнього Риму, викладання латинської мови для студентів-філологів, без якої неможливе фундаментальне вивчення сучасної іноземної мови та її розуміння. Кількість учасників яскраво свідчить про актуальність нашої конференції та непідробний інтерес до неї як у студентів, які отримують тут свій перший досвід написання наукових статей і публічних виступів, так і у їхніх наукових керівників”.

За традицією конференція розпочалася студентським гімном, символом студентства і молодості – середньовічною піснею „Гаудеамус” (лат. gaudeamus – будемо радіти), яку сьогодні виконують на урочистостях студенти всього світу. Відкриваючи засідання, присутніх привітали декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, професор Ірина Степанівна Попова; начальник відділу вищої школи та науки, заступник начальника управління освіти та науки Дніпропетровської міськради Віктор Костянтинович Горячев; завідувач кафедри романської філології, доцент Інга Станіславівна Кірковська. Від імені оргкомітету, який очолює ректор університету М.В.Поляков, професор І.С.Попова висловила щиру подяку студентам за те, що відгукнулися на запрошення, колегам – викладачам інших вишів, які підготували їх до виступів, організаторам конференції, зокрема, І.С.Кірковській та колективу її кафедри, „завдяки роботі яких сьогоднішня зустріч стала фактом нашого університетського наукового життя”.

Далі доцент кафедри романської філології Наталія Дмитрівна Писаренко представила аудиторії свою доповідь на тему „Роль латини у формуванні фахівців за різним професійним спрямуванням”, а старший викладач Тамара Олександрівна Іваненко – „Латинські фразеологізми як скарбниця народної мудрості”. Естафету у викладачів перейняла Анастасія Дев’ятка (наук. керівник – Н.Д.Писаренко), яка розвивала тему використання латинських крилатих виразів у художній літературі. Взагалі, робота конференції проходила за чотирма секційними темами: „Філософсько-історичні аспекти у творах латинських авторів”, „Латинська мова – мова права”, „Медико-біологічна термінологія у сучасному світогляді”, „Роль латинської мови у розвитку сучасної лінгвістики”. Кращі виступи були відзначені грамотами та подяками.

Усі матеріали конференції були надруковані у збірці тез і статей.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram