Версія для друку

Єдиний освітній простір і всеукраїнська мобільність

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара проходило виїзне засідання Всеукраїнського семінару з питань формування єдиного регіонального інформаційно-освітнього простору, організованого Дніпропетровською облдержадміністрацією. В роботі секції взяв участь заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту України Борис Жебровський.

Під час зустрічі Бориса Жебровського з ректором ДНУ ім. О. Гончара Миколою Поляковим обговорювалися питання застосування сучасних освітніх технологій у ВНЗ України для забезпечення їм гідного місця на європейському ринку освітянських послуг. Борис Михайлович наголосив, що сьогодні Урядом України та Міністерством освіти і науки, молоді та спорту приділяється багато уваги інтеграції вітчизняної освітянської системи у світову спільноту та створенню технологічної бази для запровадження інноваційних технологій в освітянський процес. «Рік, що завершується, був проголошений Президентом України як рік освіти та інформаційного суспільства, і Дніпропетровська область демонструє, як ви могли переконатися, системний підхід до впровадження інформаційних технологій, – зазначив Микола Вікторович Поляков. – Наразі ДНУ реалізує 93 двосторонні угоди з університетами Європи, Америки й Азії, забезпечуючи студентів та викладачів реальними можливостями академічного обміну». Особливо Микола Вікторович наголосив, що іноземні студенти також приїздять в ДНУ. Так, днями приїхала група з 10 бразильських студентів-бакалаврів, які, отримавши магістерську освіту на фізико-технічному факультеті ДНУ, працюватимуть над реалізацією українсько-бразильського проекту з будівництва космічного ракетного комплексу «Циклон-4» на пусковому центрі «Алкантара». Щороку отримати магістерську освіту до ДНУ приїздять групи бакалаврів з Євразійського національного університету ім. Л.Гумільова (м. Астана, Казахстан), де університети-партнери заснували міжнародну кафедру космічної техніки та технології.

Під час зустрічі разом із керівниками управлінь освіти і науки Вінницької, Івано-Франківської та Херсонської обласних держадміністрацій обговорювалося питання мобільності студентів у вітчизняних ВНЗ. На думку ректора ДНУ, це дасть студентам змогу ознайомитися з видатними науковими школами, що є в наших університетах. Ідея була підтримана учасниками семінару. «В Україні є два неоціненні багатства: родюча земля і науковий потенціал, – зауважив Борис Михайлович. – Участь наших університетів у реалізації міжнародних проектів, таких як Темпус та Еразмус Мундус переконливо засвідчує зацікавленість закордонних партнерів у співпраці».

Ознайомитися з використанням новітніх інформаційних технологій у навчальному процесі гості змогли на трьох факультетах: української й іноземної філології та мистецтвознавства (декан – професор І.С. Попова), суспільних наук та міжнародних відносин (декан – професор О.С. Токовенко), історичному(декан – професор С.І. Світленко).

Сучасні методики викладання східних іноземних мов (китайської та японської) із застосуванням мультимедійних систем продемонструвала кафедра порівняльної філології східних та англомовних країн (завідувач – професор В.І. Ліпіна). Гості відвідали практичне заняття, під час якого студенти відпрацьовували інтерактивні діалоги японською мовою з паралельною перевіркою правильності виконання, що здійснюється комп’ютерною програмою. Програма одночасно демонструє правильну вимову, начитану носіями мови, і перевіряє написання ієрогліфів та їх окремих елементів.

У Ресурсному центрі підготовки магістрів на факультеті суспільних наук та міжнародних відносин учасники Всеукраїнського семінару в режимі відеоконференції спілкувалися з колегами з класичних університетів Санкт-Петербургу, Смоленська (Росія), Вітебська (Білорусь) та Хмельницького національного університету. Працівники Ресурсного центру продемонстрували широкі можливості застосування інтерактивного обміну думками між кількома учасниками у різних куточках Європи при організації наукових конференцій, семінарів, круглих столів тощо.

А на закінчення візиту гості відпочили від сучасних технологій в етнографічному музею історичного факультету ДНУ, де ознайомилися з експозицією старожитностей нашого краю.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram