Версія для друку

Час Темпус

Національний Темпус-офіс в Україні провів у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара регіональний семінар “Інформаційний день Програми Темпус ІV в Україні”. Захід проходив за підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України і Представництва Європейського Союзу в Україні.

У роботі семінару взяли участь представники вищих навчальних закладів Дніпропетровської, Донецької, Харківської, Запорізької та інших областей східного регіону. Гостей привітав ректор ДНУ ім. О.Гончара Микола Поляков. Він наголосив, що університет вже більше 18 років успішно реалізує освітні проекти Євросоюзу, виступаючи регіональним лідером за кількістю виконаних міжнародних проектів. Всього за цей час науковцями ДНУ було виграно 14 Темпус-проектів, два з яких здійснюються зараз. «Одним із найважливіших аспектів євроінтеграції освітянської галузі є модернізація системи вищої освіти, приведення її до прийнятих у Європейському Союзі стандартів. У ДНУ укладено договори про співробітництво більш ніж з 60 університетами Німеччини, Франції, Італії, Іспанії, Польщі та інших країн ЄС про співпрацю в освітянській, науковій та культурній сферах. Зміцнення зв’язків з колегами із Західної Європи, укладання міжуніверситетських угод про обмін навчальними програмами й освітніми технологіями, взаємні візити викладачів і студентів, уніфікація освітніх стандартів – все це важливі кроки на шляху інтеграції українських ВНЗ у європейську систему вищої освіти. Саме такі можливості дає Дніпропетровському національному університетові участь у проектах Tempus та Erasmus Mundus,» – наголосив Микола Вікторович.

Директор Національного Темпус-офісу в Україні Світлана Шитікова презентувала присутнім особливості п’ятого конкурсу Програми Темпус IV, умови участі, правила заповнення електронної аплікаційної форми та супроводжуючих документів, рекомендації щодо підготовки проектної пропозиції, результати четвертого конкурсу Програми Темпус ІV, процедуру відбору, успішний досвід попередніх проектів.

У межах Інформаційного дня були презентовані інші освітні програми Європейського Союзу: Еразмус Мундус і Жана Моне.

«Зараз у ДНУ виконуються два ТЕМПУС-проекти: «Реформування освітніх програм у сфері космічних технологій у Казахстані, Росії, Україні» та «Мережева взаємодія університетів-партнерів у реалізації багаторівневої системи підготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів у галузі освітнього менеджменту, – зазначив проректор з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва Михайло Дяченко. – В результаті виконання першого з них ДНУ отримав обладнання для лабораторії космічного зв’язку, яка зараз впроваджується в навчальний процес. За проектом ця лабораторія дозволить встановити космічний зв’язок з німецьким студентським супутником. Відповідно до плану проекту шість викладачів фізико-технічного факультету пройшли стажування в Університеті Лессиус (м. Антверпен, Бельгія) та Берлінському технічному університеті (м. Берлін, Німеччина). Метою другого проекту є створення міжнародної мережі університетів-партнерів для інтеграції університетських автономних систем підготовки та підвищення кваліфікації фахівців у галузі освітнього менеджменту. ДНУ в цьому році отримав обладнання для проведення відеоконференцій та оснащення компетентнісного центру, офіційне відкриття якого заплановано на листопад цього року. Фахівці ДНУ взяли участь у заходах проекту в Німеччині, Польщі, Австрії, Росії,» – підкреслив Михайло Павлович.

Менеджер Національного Темпус-офісу в Україні Жанна Таланова підкреслила, що наступного року програма Темпус відзначатиме 20-річчя діяльності в Україні. «Протягом цих років було реалізовано близько 300 Темпус-проектів в нашій державі. Лідером є ВНЗ Київської області. Дніпропетровська область на п’ятому місці, із 25 реалізованих тут проектів – переважну більшість виконано в ДНУ імені О.Гончара. Програма зорієнтована на модернізацію системи вищої освіти не тільки в Україні, а й у Європі загалом, і має на меті зближення освітянських систем різних країн. Національний Темпус-офіс в Україні надає університетам інформаційну підтримку і допомогу в оформленні всіх документів для участі в конкурсі. Конкуренція серед претендентів досить висока, адже нині фінансування проектів Темпус становить від 500 тисяч євро до півтора мільйона. Також безперечною перевагою є можливість інтенсивної співпраці між колегами з Західної та Східної Європи: викладачів, науковців, адміністраторів. Також ми прагнемо залучити роботодавців, адже вони зацікавлені у покращенні рівня підготовки майбутніх фахівців», – зазначила Жанна Таланова.

Програма Темпус була заснована ЄС у 1990 році. Латинська назва tempus – «час» виявилася доленосною, на відміну від абревіатури – Транс-європейська схема мобільності на допомогу навчанню в університетах – адже мобільність на сьогодні не є метою програми. За ці роки кількість країн-учасниць збільшилась з 17 до 56, і основним завданням стало зближення освітянських систем цих держав.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram