Версія для друку

Нові знання для них - нагорода

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбувся олімпіадний тренінг для учнів 9-11 класів шкіл Придніпровського регіону.

Як зазначають вчителі, сьогодні зацікавленість школярів у математиці невисока, тому викладачі середньої та вищої шкіл постійно шукають нові форми і методи роботи з обдарованими дітьми. Основним завданням нового олімпіадного тренінгу, започаткованого в ДНУ, є популяризація математичних знань, пошук математично обдарованих дітей, залучення їх у подальшому до дослідницької роботи в системі Малої академії наук, професійна орієнтація.

У тренінгу “Комбінаторні задачі. Теорія чисел. Класична планіметрія”, що проводився на базі механіко-математичного факультету та Центру довузівської підготовки ДНУ, взяли участь 104 учні з різних шкіл та ліцеїв Дніпропетровщини. Викладачі, аспіранти і студенти мехмату ДНУ обговорювали та детально розбирали усі завдання з юними математиками. Дуже добре, що учасникам тренінгу - майбутнім абітурієнтам, вдалося поспілкуватися з молодими науковцями й студентами, серед яких багато переможців олімпіад різного рівня, зокрема, і міжнародних.

У межах тренінгу були передбачені також консультації з учителями профільних фізико-математичних класів з приводу підготовки до математичних олімпіад та організації факультативних занять. За результатами аналізу учнівських робіт виявилося, що в Придніпровському регіоні достатньо великий потенціал математично обдарованої молоді. У той же час, зазначають фахівці, у системі математичної освіти регіону існують і деякі проблеми. Так, недостатньо уваги приділяється питанням елементарної теорії чисел та комбінаторним задачам, у тому числі, й у класах з поглибленим вивченням математики (ці питання входять в чинну шкільну програму).

«Математичні олімпіади, конкурси МАН, інші змагання дозволяють розкрити творчий потенціал школярів. Педагогам відомо, що здоровий змагальний дух між різними навчальними закладами активно підвищує мотивацію учнів, - говорить заступник директора, вчитель Дніпропетровського обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю при ДНУ ім. О. Гончара (ДОЛІФМП) Ірина Григорівна Ільченко. - У той же час робота з обдарованою молоддю, яка, перш за все, пов’язана з новою формою проведення математичних олімпіад, вимагає більш тісної координації. Під час круглого столу, який відбувся у жовтні в рамках щорічного математичного турніру «Еврика», вчителі двох провідних ліцеїв при ДНУ запропонували проводити спільні заходи, які виявлятимуть проблеми та допомагатимуть учням і вчителям ефективно організовувати роботу з підготовки до математичних олімпіад високого рівня. На підтримку цієї пропозиції виступив декан Олександр Васильович Хамініч від усього механіко-математичного факультету ДНУ ім. Олеся Гончара, Ірина Григорівна Баланенко від Центру довузівської підготовки ДНУ, Тетяна Василівна Балашова від Регіонального центру моніторингу освіти».

Під враженням від математичного турніру учень ДОЛІФМП Є. Комаров, який товаришує не лише з точними науками, а й з поетичною музою, написав такого вірша:

Пришли лицеисты вчера
В библиотеку с утра.
«Задачи в условиях экстремальных
Учиться решать пора!»

Каждый за парту сел,
Каждый был горд и смел.
«Сейчас порешаем все девять заданий»,-
Каждый сказал себе.

Два с половиной часа,
Словно на солнце роса,
Уже испарились, и все что есть силы
Дописывали до конца.

Вот ноги несут к мехмату,-
Решенья узнать нам надо.
«Как было все просто! Мы все бы решили,
Да времени маловато».

Узнали теперь результаты,
Одни плачут, другие рады.
«Вот в следующем месяце все повторим,
Ведь новые знанья для нас – награда!»

По завершенні тренінгу декан механіко-математичного факультету О. В. Хамініч розповів учням та їхнім учителям про університет, і зокрема, про мехмат та запросив відвідати День першокурсника механіко-математичного факультету Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара. Наступний тренінг відбудеться у грудні цього року. Запрошуються усі, хто прагне вдосконалюватися та прагне нових математичних знань.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram