Версія для друку

Володимир Небоженко: «Мистецтво не може бути модним, адже справжнє мистецтво вічне»

У Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара пройшла чергова зустріч «В гостях у ректора». Цього разу Микола Вікторович Поляков запросив до студентів давнього друга університету і особистого приятеля, народного художника України, члена Національної Спілки художників України, скульптора Володимира Павловича Небоженка.

У Дніпропетровську, не переобтяженому монументальною скульптурою, роботи Володимира Павловича є справжньою даниною поваги сучасників до видатних співвітчизників. Так, вулиці нашого міста прикрашають втілені в бронзу образи, якими їх побачив скульптор Небоженко: Тараса Шевченка, Олександра Поля, Валерія Чкалова. Над Дніпром височіє пам’ятник 152-ій стрілковій дивізії, що визволяла місто від фашистських загарбників. «Для мене мої роботи ніколи не були просто замовленням, – говорить скульптор. – Так, працюючи над пам’ятником воїнам, що в запеклих боях форсували Дніпро і звільняли місто, я уявляв свого батька, який не повернувся з фронту, і, звісно, ніхто не знав, як і де він загинув. Але з дитинства в моїй уяві поставали образи його геройських вчинків на фронті, які і згадувалися під час роботи над пам’ятником».

Другий корпус ДНУ прикрашає бронзове погруддя Олеся Гончара, виконане Володимиром Павловичем до 85-річчя письменника. Також він є автором пам’ятника Почесному ректорові ДНУ Володимиру Івановичу Моссаковському. Сам Майстер вважає, що монументальна скульптура міста відображає його історію у ретроспекції, і сучасна молодь має дати власну оцінку цьому історичному надбанню. «Справжнє мистецтво не може бути модним, адже справжнє мистецтво вічне,» – зазначив скульптор, звертаючись до студентів відділення образотворчого мистецтва і дизайну ДНУ, які представляли найбільш зацікавлену частину аудиторії.

«Захоплення, що стало покликанням» – такою була назва цієї зустрічі в Культурологічному клубі, і Володимир Павлович наголосив, що нинішнім студентам пощастило здобувати мистецьку освіту в стінах класичного університету, адже його шлях професійного становлення був не таким прямим. Звідси і головна порада майбутнім колегам: «Не гайте часу, адже треба багато і наполегливо працювати, щоб чогось досягти в мистецтві. Треба робити набагато більше, ніж передбачено програмою навчання. Така праця завжди винагороджується», - переконаний майстер.

Володимир Небоженко подарував до музею ДНУ погруддя Героя Радянського Союзу , колишнього співробітника університету Степана Івановича Швеця. Відважний льотчик прославився тим, що у перші дні Великої Вітчизняної здійснював бойові нальоти на Берлін. «Я вдячний долі, яка подарувала мені зустрічі з такими видатними людьми, і хотів би, щоб пам'ять про них жила надалі», – зазначив автор.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram