Версія для друку

М.Азаров побажав майбутнім фахівцям мислити по-західному, а свій погляд звертати на схід

Прем’єр-міністр України Микола Азаров виступив з лекцією перед студентами Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

Під час візиту на Дніпропетровщину Прем’єр-міністр України М.Я. Азаров відвідав Дніпропетровський національний університет ім. О.Гончара. Ректор університету М.В. Поляков ознайомив високоповажного гостя із сучасними досягненнями провідного вишу регіону і видатними випускниками, що своїм авторитетом примножують славу альма-матер.

Прем’єр-міністр М.Я. Азаров та голова Дніпропетровської облдержадміністрації О.Ю. Вілкул зустрілися зі студентами фізико-технічного, механіко-математичного, факультету прикладної математики та факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем.

Микола Янович спілкувався зі студентами про сучасне соціально-економічне становище України і цікавився поглядами молодих людей на шляхи подолання кризових явищ. Прем’єр-міністр і студенти виявилися однодумцями в тому, що проривними напрямками в Україні мають бути аерокосмічна галузь, агропромисловий комплекс та ІТ-технології. Як підкреслив М. Азаров, обсяги виробництва у галузі ІТ-технологій в Україні за рік становлять 1 млрд. доларів, тоді як в Індії – 32 мільярди, а в Єгипті – 6. Зрозуміло, що така цифра не відповідає науково-технічному потенціалу нашої держави. І проблема, на думку Прем’єра, полягає у недостатній концентрації ресурсів на вирішальних напрямках.

Схожі проблеми, на переконання Прем’єра, і в галузі вищої освіти. Українські університети не входять до світових рейтингів саме через розпорошеність фінансування, хоча за відсотком фахівців з вищою освітою ми посідаємо сьоме місце у світі. «Протягом найближчих 10 років держава має сконцентрувати ресурси на провідних ВНЗ, до яких належить ваш університет, КПІ, Національний університет ім. Т.Шевченка, Львівський національний ім. І.Франка та кілька інших. Сьогодні кількість випускників шкіл в Україні складає близько 450 тисяч, а кількість місць у ВНЗ сягає 520 тисяч. У нас є конкурс не на вступ до ВНЗ, а конкурс між вузами на абітурієнтів», - наголосив М.Я. Азаров.

«У цьому році близько 200 студентів навчатимуться в провідних університетах світу за державний кошт, - зазначив Микола Янович. – Це не означає, що в Україні неякісна освіта, але ми б хотіли, щоб молоді люди ознайомилися із провідними закордонними лабораторіями, із перспективними напрямками досліджень і навчилися прагматизму». М.Азаров побажав майбутнім фахівцям мислити по-західному, а свій погляд звертати на схід, де основні ринки наших товарів та послуг.

Ректор ДНУ М.В. Поляков подякував Миколі Яновичу за щирі і відверті відповіді на запитання студентів і розуміння проблем молоді. Підтверджуючи думку Прем’єр-міністра, що без розвитку науки неможливий розвиток цивілізованого суспільства, Микола Вікторович зазначив зростання попиту в ДНУ на технічні спеціальності. «Минулого року на фізтех конкурс становив 9 осіб на місце», - наголосив ректор.

Двоє студентів фізтеху виявили бажання супроводжувати гостя на урочистостях з нагоди 100-річчя з дня народження М.К. Янгеля у ДКБ «Південне». Микола Янович радо підтримав ініціативу.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram