Версія для друку

«Еврика» для тих, хто постійно у пошуку «невідомого»

Оригінальне математичне змагання «Еврика-2011» вже вчетверте зібрало небайдужих до цариці наук школярів з усього регіону у Дніпропетровському обласному ліцеї-інтернаті фізико-математичного профілю, що функціонує при Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара.

Цього року в IV Регіональному математичному турнірі взяло участь 50 учнів 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів та профільних ліцеїв з Дніпропетровська, Запоріжжя, Кривого Рогу, Новомосковська, Синельникового, Павлограду, Жовтих Вод, Нікополя, Софіївки, Царичанки, Петропавлівки, Васильківки. Більшість школярів уже є призерами та переможцями олімпіад різних рівнів з математики та фізики. Змагання проводились у трьох номінаціях: дослідницька теоретична олімпіада, де учням були запропоновані задачі, що розкривають деякі ідеї та поняття сучасної математики, при їх розв’язанні дозволялись інтуїтивні міркування; конкурс з обчислювальної математики та конкурс з математичного моделювання.

За словами одного зі співорганізаторів змагань, методиста Дніпропетровського обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю, кандидата педагогічних наук Вадима Кімовича Кірмана, проблемою на сьогодні є те, що зацікавленість школярів у математиці невисока і тому основні завдання турніру - популяризація математичних знань, пошук математично обдарованих дітей, залучення їх у подальшому до дослідницької роботи в системі Малої академії наук, формування фонду «олімпійського резерву» області, формування банку даних про математично обдарованих дітей області, професійна орієнтація.

Iнiцiатори та організатори турніру - механіко-математичний факультет ДНУ ім. О.Гончара, Дніпропетровський обласний ліцей-інтернат фізико-математичного профілю, Регіональний центр моніторингу освіти, Центр довузівської підготовки ДНУ ім. О.Гончара. Як зазначила директор Центру довузівської підготовки ДНУ Ірина Григорівна Баланенко, до організації конкурсу також були залучені найкращі студенти та аспіранти механіко-математичного факультету, факультету прикладної математики, факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем ДНУ ім. О.Гончара - призери та переможці Всеукраїнських та Міжнародних студентських олімпіад, серед них Олег Коваленко та Дмитро Кузьменко, а також переможці «Еврики» минулих років, які стали студентами ДНУ. І загалом, проведення турніру стало можливим завдяки спонсорській підтримці студентів та аспірантів – колишніх випускників ліцею, а також плідній співпраці педагогічного колективу ліцею з учнями та студентами університету.

У той час, як старшокласники намагалися подолати математичні головоломки, їхні вчителі взяли участь у проведенні круглого столу з координації діяльності університету та профільних середніх навчальних закладів з питань підготовки школярів до математичних олімпіад. Дискутували про можливості організації тренінгу або лекторію з олімпіадної тематики та постійно діючого семінару для вчителів у класах з поглибленим вивченням математики, про необхідність введення системи заочної підготовки до математичних олімпіад. З доповідями виступили проректор з науково-педагогічної роботи ДНУ проф. С. О. Чернецький, декан механіко-математичного факультету проф. О. В. Хамініч, заступник декана факультету прикладної математики доц. В. І. Сорокін, член-кореспондент Національної Академії наук України проф. В. П. Моторний, завідувач кафедри статистики доц. В. М. Турчін, директор ДОЛІФМП О. В. Поляков.

Переможців «Еврики-2011» нагородили призами та цінними подарунками. Найздібніші математики за результатами турніру – одинадцятикласники Владислав Будіченко (I місце), Віктор Шаравара (II місце), Олександр Гнеденко, Сергій Піпіч, Артем Слободян (III місце) та десятикласники Павло Мінаєв (I місце), Андрій Селіванов і Максим Яцура (II місце), Дмитро Федоряка, Володимир Шаравара, Євгенія Крищик (III місце).

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram