Версія для друку

Фізтех: біографія унікальних досягнень

Вагома подія відбулася в житті Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара – шістдесяту річницю відзначив фізико-технічний факультет, що пройшов складний і водночас яскравий шлях становлення та розвитку, перетворившись на визнаного флагмана космічної освіти країни.

На урочисте святкування ювілею фізико-технічного факультету до ДНУ прибули фізтехівці усіх поколінь, у тому числі, й шановані гості, а саме Президент України 1994 – 2005рр. Л. Д. Кучма, голова Державного космічного агентства України Ю. С. Алексєєв, перший директор міжнародної космічної програми «Морський старт» В. Г. Команов, академік НАН України В. В. Пилипенко, генеральний директор «Південмашу» В. А. Щеголь. За традицією Л. Д. Кучма вручив іменні стипендії Президентського благодійного фонду «Україна» десятьом кращим студентам фізтеху: Артему Вовку, Валентину Касьяну, Тетяні Лавріненко, Олені Молчановій, Марії Олійник, Володимиру Ричагову, Лілії Стрелецькій, Арамаісу Тищенку, Тарасу Тузніченку, Вероніці Халіповій. Вручаючи нагороди, Леонід Данилович відзначив, що молодь нині справді не та, вона – краща, далекоглядна і має всебічні знання, тож доки ми не усвідомимо значення науки, доти не матимемо країни зі світлим майбутнім.

Від імені всіх студентів, викладачів і науковців сердечно привітав зі святом учасників урочистого зібрання ректор ДНУ ім. О. Гончара, професор М. В. Поляков. Микола Вікторович нагадав основні віхи з історії факультету, його здобутки, поіменно назвав тих, хто самовідданою працею втілював у життя грандіозні задуми та допомагав університету зайняти провідні позиції в освітньо-науковому просторі, а Дніпропетровську – стати космічною столицею України: «Відзначаючи ювілей, ми маємо слушну нагоду згадати тих, хто закладав підвалини навчально-виховного процесу, наукових досліджень на факультеті. Це щонайперше декани, ті, кому в непростих умовах повоєнних труднощів, дефіциту всього і вся довелося виробляти стратегію фізтехівського поступу, вирішувати кадрові, матеріально-технічні й безліч інших проблем, просувати факультет до нинішніх висот загальнодержавного та міжнародного визнання. Це М. І. Варич, Ф. І. Коломойцев, І. К. Косько, В. І. Моссаковський, В. І. Онищенко, Г. Д. Макаров, В. Ф. Натушкін, М. К. Гладченко, П. П. Падун, Є. О. Джур і нині діючий декан О. М. Петренко. Яскравий слід у вдячній свідомості фізтехівців різних поколінь залишили викладачі - академіки і члени-кореспонденти АН УРСР В. М. Ковтуненко, М. Ф. Герасюта, Ю. О. Сметанін, В. А. Махін, А. Г. Макаренков, В. Є. Давідсон, Ф. П. Санін та багато інших. Це вони формували і гартували майбутніх підкорювачів зоряних трас, за що їм глибока вдячність, а багатьом – і світла пам'ять.

За шість десятиліть наш фізтех зробив справжній стрибок від трьох секретних спеціальностей суто ракетобудівного спрямування до потужного факультету політехнічного типу, став джерелом формування сузір’я визначних державних діячів, керівників економіки, бізнесу, науки і культури, своєрідним індикатором сучасної інженерної думки в Україні. Переконаний, що колектив фізико-технічного факультету й надалі залишатиметься одним із провідних підрозділів університету, впевнено крокуватиме шляхом, обраним раз і назавжди – через терни до зірок. Вдячність і слава тим, хто закладав основи найвідомішого підрозділу ДНУ. Слава і вдячність фізтехівцям усіх поколінь!».

Почесні гості, випускники фізико-технічного факультету ДНУ висловили щиру вдячність Альма-матер за путівку в життя та поділилися найяскравішими спогадами про свої студентські роки. Зокрема, Леонід Кучма зауважив, що всі свої студентські роки вважає дуже яскравими, бо йому, сільському хлопцеві все здавалося незвичним, починаючи від трамваїв, закінчуючи величезним обсягом інформації, що надавав університет. Колишній генеральний директор ВО «Південний машинобудівний завод», а нині голова Державного космічного агентства України Юрій Алексєєв розповів, жартуючи, про «маленьку» образу на фізтех. Він мав бажання після закінчення навчання залишитися викладачем на факультеті, та не судилося – його середній бал 4,75 виявився замалим для цього, викладати могли лише відмінники. Перший директор міжнародної космічної програми «Морський старт» Володимир Команов зізнався, що саме зараз почав замислюватися над тим, з ким навчався і працював, адже ракетне майбутнє країни створювали випускники фізтеху, космічне агентство України очолюють також переважно випускники фізтеху, та й сам факт, що навчався разом з майбутнім президентом, важко осягнути. «Кожен з нас, фізтехівців, особливо старшого покоління, отримує задоволення від теплої зустрічі в Альма-матер. Україна та область повинні пишатися тим, що на нашій землі є такий факультет, що випускає фахівців, затребуваних у всіх країнах СНД. Висловлюю вдячність керівництву за те, що в сьогоднішньому неоднозначному світі тут пам’ятають все найкраще, адже без історії немає майбутнього» - наголосив Леонід Данилович Кучма.

Теплою і радісною була зустріч для близько чотирьохсот випускників фізико-технічного факультету ДНУ, бо радість від спілкування є найприємнішою, вона наповнює позитивними емоціями, що продовжують життя. Фізтехівці усіх років для сьогоднішніх студентів є прикладом наполегливості в оволодінні знаннями, відповідальності, зацікавленості, закоханості у свою спеціальність. Фізтех завжди перший - у науковій роботі, у навчанні. З днем народження, фізтех!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram