Версія для друку

Першим глядачем прем’єри став університет

Напередодні Дня міста в Дніпропетровському академічному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка прем’єрою безсмертної музичної комедії Григорія Квітки-Основ’яненка „Шельменко-денщик” у постанові народної артистки України Лідії Кушкової розпочався новий 93-й театральний сезон. Першим глядачем іскрометної вистави став колектив Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.


На фото: Який глядач сьогодні в нас

На початку весни цього року в університеті було створено культурологічний клуб „В гостях у ректора ДНУ”. На першу зустріч „Про театр із перших вуст” ректор Микола Поляков запросив директора-художнього керівника театру, народного артиста України, кандидата мистецтвознавства Валерія Ковтуненка. Валерій Степанович жваво спілкувався зі студентською та викладацькою аудиторією, відповідав на численні запитання, розкрив тонкощі театрального мистецтва, співав власні авторські пісні.

На другу зустріч до клубу завітали провідні актори театру: народні артисти України Лідія Кушкова – режисер-постановник більше 30 вистав, лауреат багатьох конкурсів у галузі театрального мистецтва та Михайло Чернявський, який зіграв на сцені театру 156 ролей і став неодноразовим переможцем конкурсу „Січеславна”, а в 2010 році переміг у номінації „Лицар театру”.


На фото: Василь Крачковський – випускник ДНУ

А на відкриття нового сезону театр ім. Шевченка запросив вже до себе колектив ДНУ. На так званий „День університету” на прем’єрну виставу завітали проректори, декани та їх заступники, завідувачі кафедр, студенти всіх факультетів та їх куратори на чолі з ректором. Гостинна зала театру була переповнена вдячними глядачами, їх частий гучний сміх та оплески надихали акторів. І це невипадково, бо вряд чи знайдеться людина, яка не посміхнеться, почувши назву "Шельменко-денщик". Ця класична комедія-водевіль протягом багатьох десятиліть не полишає сцени театрів. І цілком закономірно, адже тут присутні усі складові успіху: соковитість, яскравість характерів, хитромудра інтрига, що її плете бувалий в багатьох бувальцях Шельменко, прагнучи з`єднати закохану пару. А поруч наївно-комічні батьки – патріархальні поміщики Шпаки і, ясна річ, жених, що безнадійно залицяється. Все це, помножене на акторський кураж та багатобарвність театральних засобів, породжує веселе, дотепне не без моралі дійство. Глядачам - відпочинок, розвага й водночас урок, піднесений Шельменком.


На фото: Дякуємо з початком сезону

У виставі були задіяні народні артисти України Лідія Кушкова, Михайло Чернявський, Василь Крачковський (Шельменко, до речі, випускник ДНУ), заслужена артистка України Людмила Болонська, Світлана Сушко та інші. Художник-постановник – заслужений працівник культури України Володимир Бобров, балетмейстер – В’ячеслав Івлюшкін.


На фото: Слова подяки й шани режисерові

Після вистави Валерій Ковтуненко привітав своїх колег і глядачів з відкриттям театрального сезону, а Дніпропетровський національний університет – з новим навчальним роком і побажав студентам тільки відмінних оцінок. Від імені присутніх театральний колектив з прем’єрою сердечно поздоровив ректор. Микола Вікторович висловив щиру вдячність за запрошення саме університету на відкриття, за чудово проведений вечір, за талановиту акторську гру та режисерську роботу. „Ми з вами майже ровесники: ви розпочинаєте 93 сезон, а нам уже виповнилося 93, – звернувся він до трупи. – Нас поєднує шанобливе ставлення до такого поняття, як духовність людини. Ми разом з вами робимо одну загальну справу – творимо культуру. І сьогодні відчуваємо взаємну прихильність,” – додав Микола Поляков.

Інформаційно-аналітичне агентство ДНУ ім. О.Гончара
Тел/ф 374 98 20, dnu.dp.ua
Автор фото: кандидат педагогічних наук,
доцент кафедри педагогіки та корекційної освіти Зоя Бондаренко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram