Версія для друку

«Docendo discimus» - «Навчаючи навчаємося»

До 24 нині діючих двосторонніх міжнародних угод про взаємовигідну співпрацю, що уклав Дніпропетровський національний університет з провідними навчальними закладами Європи, Америки, Азії, днями додалася ще одна – зі Стамбульським університетом. Це найстаріший університет Туреччини, заснований ще у 1453 році, тому, за словами ректора ДНУ професора Миколи Полякова, співробітництво обіцяє бути дуже змістовним і різноплановим. Керівництво обох класичних університетів дійшло згоди щодо створення робочої групи, яка б дослідила сферу двосторонніх інтересів і спланувала перспективні напрямки робіт. Таким чином, двостороння угода про співпрацю між ДНУ і Стамбульським університетом, підписана наприкінці лютого, поповниться додатковими пропозиціями.

Історія співпраці Дніпропетровського національного університету з вищими навчальними закладами Туреччини бере початок у 2002 році. Тоді з презентації унікальних інженерних спеціальностей фізико-технічного факультету ДНУ у Середньо-Східному технічному університеті розпочалося академічне і науково-технічне співробітництво. Спочатку керівництво департаменту аерокосмічної техніки ССТУ запросило українських фахівців до викладання короткотермінових курсів. Пізніше, на основі вже сформованого бачення основних напрямків взаємовигідного співробітництва, ректорами обох університетів було підписано двосторонню угоду між ДНУ та ССТУ.

Про перспективи співпраці зі Стамбульським університетом і результати спільної діяльності з іншими турецькими університетами ми попросили розповісти ректора Дніпропетровського національного університету Миколу Полякова:

- Сфера загальних наукових інтересів обох сторін дуже широка - від освітніх і науково-дослідних проектів до читання лекційних курсів та стажування бакалаврів і магістрів. Для цього сьогодні створено робочу групу, до якої увійшли представники як української, так і турецької сторони, чиїм завданням буде порівняння і узгодження навчальних програм.

З огляду на залучення України до Болонської системи, саме налагодження студентського обміну сьогодні для нас є одним із пріоритетних напрямків роботи. Як ми переконалися, турецькі колеги мають дуже великий досвід. Наприклад, Середньо-Східний технічний університет, з яким ДНУ співпрацює вже 5 років, чітко декларує орієнтацію не тільки на турецьку молодь, а й прагнення залучити до навчального процесу студентів і викладачів з інших країн. Викладання всіх предметів там ведеться виключно англійською мовою, і керівництво ССТУ запрошує провідних фахівців з країн - лідерів у тій чи іншій галузі. Так, на запрошення ССТУ кілька провідних науковців з фізико-технічного факультету ДНУ читали в Анкарі курси із загального проектування літальних космічних апаратів.

У нас також є досвід з підготовки іноземних фахівців, сьогодні випускники ДНУ працюють у більш ніж 50 країнах, але ми розуміємо, що цей напрямок дуже перспективний і його потрібно розвивати. Ми прагнемо не тільки відправляти своїх бакалаврів та магістрів на стажування, а й зацікавити унікальними здобутками вітчизняної науки іноземних студентів. Наші наукові школи з природничих та фундаментальних наук визнані в усьому світі, тож сьогодні ми націлені на розробку спільних магістерських програм з вибраного кола дисциплін для інтенсифікації академічного обміну. Крім того, у нас вже є досвід подвійного наукового керівництва аспірантами з професорами університетів Німеччини, Франції, Італії, США, Китаю, ми плануємо розвивати цей напрямок і з турецькою стороною.

Також двостороння угода, укладена в Стамбулі, передбачає організацію спільних літніх шкіл, підготовку навчально-методичної літератури, обмін технічною інформацією, проведення наукових конференцій, участь у міжнародних проектах. З ректором Стамбульського університету доктором Месутом Парлаком ми домовилися, що угода буде поповнюватися новими пропозиціями і проектами.

Стамбульський університет має багату 554-річну історію, і я переконаний, що крім наукової і освітянської діяльності нам буде дуже цікаво і корисно організувати спільні культурні, мистецькі, краєзнавчі заходи. На гербі ДНУ накреслений давній мудрий вислів: «Docendo discimus» - «Навчаючи навчаємося», і ми наслідуємо його.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram