Версія для друку

Студентські погляди на державотворення в Україні

Студентки Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Ірина Бездуган з юридичного факультету та Ольга Славіна з соціально-гуманітарного зайняли призові місця у Всеукраїнському конкурсі «Україна: 20 років державотворення», проведеним до 20-річчя Незалежності Інститутом стратегічних оцінок при Президентському фонді Леоніда Кучми «Україна» спільно з Київським національним університетом імені Т.Шевченка.

Ірина разом з чотирма переможцями з інших вишів отримала найвищу нагороду - першу премію у розмірі трьох стипендій фонду «Україна», а Ольга та ще 29 учасників – третю у розмірі однієї стипендії. Загалом з Дніпропетровського національного у конкурсі-опитуванні щодо результатів державотворення та бачення шляхів подальшого розвитку нашої держави взяло участь 28 студентів.

Ірина Бездуган вже має певний досвід участі у різноманітних конкурсах, зокрема, стипендіальній програмі фонду Віктора Пінчука «Завтра.UA», конференціях і форумах, є членом «Ліги студентів», створеній при Асоціації юристів України, та головою її локального відділення при ДНУ, відвідує студентське наукове товариство. «Я постійно цікавлюсь стипендіальними програмами, тож дізналася про конкурс «Україна: 20 років державотворення» з Інтернету, – говорить Ірина. - Потрібно було заповнити анкету і надіслати відповіді на електронну адресу організаторів. Конкурс не афішувався як матеріальна підтримка молоді, тому про грошову премію я дізналася уже на урочистому нагородженні у Київському національному університеті ім. Т. Шевченка. Питання були розподілені за тематикою на шість розділів, в одних передбачалися чіткі відповіді, в інших – обґрунтована позиція. Один з розділів стосувався конституційних процесів, які призвели до незалежності України. Кілька було присвячено загалом перспективам нашої країни: становленню громадянського суспільства, розвитку суспільних організацій і незалежних засобів масової комунікації, підвищенню рівня поваги до політиків - тобто як за допомогою простих інструментів громадянам можна впливати на становлення правової держави. Розділ про національну ідею викликав справжній фурор серед учасників, всі на нього емоційно відреагували. Я вважаю, і обґрунтовувала це в анкеті, що національна ідея необхідна, саме вона, в першу чергу, може об’єднати суспільство. І полягає в загальному добробуті, коли громадяни знають, що живуть у державі, яка захищає їхні права й інтереси, піклується про культурно-освітній, соціальний рівень населення. Вважаю, що національна ідея повинна бути прийнятою у вигляді декларації, а не закону – вона не повинна бути примусовою, а потрібно, щоб з’явилася реальна ідея життя у свідомості людей. За результатами анкетування виявилося, що розруха - не в країні, а, насамперед, в «головах» людей. Україна – дуже молода держава, і в неї все попереду, головне, що вона має небайдужу до її життя молодь. Це молодь, і я в тому числі, яка не хоче працювати за кордоном, або лише ввечері біля телеекрану висловлювати свою позицію, ми прагнемо працювати для добробуту України».

Загалом в анкетуванні виявили бажання взяти участь близько 1100 студентів і молодих викладачів віком до 25 років із 119 ВНЗ з 26 регіонів. Найбільше учасників виявилось серед економічних спеціальностей, а також гуманітарних і технічних. Серед університетів-переможців – КНУ ім. Т. Шевченка, Національний авіаційний університет, Харківський національний університет внутрішніх справ, Національний університет «Острозька академія», Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram