Версія для друку

Відзначаючи День науки 2011 року

Фізика Дніпропетровська має великі традиції. У 30-і роки минулого століття у нас розвивався потужний центр фундаментальних і прикладних фізичних досліджень. Після війни Дніпропетровський фізико-технічний інститут не відродився, але дослідження і формування наукових шкіл продовжилися, в першу чергу, в Дніпропетровському державному університеті. Серед провідних фахівців багатьох центрів фізичної науки Росії, України, інших країн чимало випускників ДДУ.

Нині Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара, де працює більшість докторів фізико-математичних наук регіону, – визнаний лідер наукового прогресу на таких напрямках, як теорія сильної взаємодії, фізика квантової хромоплазми, процеси в ранньому Всесвіті, розв’язання модельних задач загальної теорії відносності, нерівноважні процеси в плазмі та системах випромінювачів, термодинаміка фазових переходів і критичних явищ, фізика мілкокристалічних і аморфних матеріалів, формування в металах структур із заданими властивостями, вирощування та дослідження властивостей кристалів активних діелектриків. Травень цього року, коли країна відзначила черговий День науки, був ознаменований низкою цікавих заходів з ініціативи членів секції фізико-математичних наук Придніпровського наукового центру.

3-6 травня проведено міжнародну школу-семінар “Нова фізика та квантова хромодинаміка в зовнішніх умовах”, яка вже втретє проходить на базі кафедри квантової макрофізики ДНУ ім. Олеся Гончара за підтримки Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У Палаці студентів ДНУ, де відбулися засідання конференції, пролунали доповіді знаних фізиків-теоретиків України, Росії, Білорусі, зокрема, М.Шульги й О.Корчина (Харківський фізико-технічний інститут), Ю.Синюкова й О.Борисенка (Інститут теоретичної фізики ім. М.М.Боголюбова НАН України, м.Київ), О.Панкова й О.Бабіча (Гомельський державний технічний університет ім. П.О.Сухого, Білорусь). Презентації відбивали значний прогрес у вивченні зазначених фундаментальних проблем протягом останніх років. Потужно заявила про себе наукова молодь, насамперед з Дніпропетровська та Гомеля. Для учасників школи-семінару були організовані лекція проф. Савчука В.С. про історію фізичних досліджень у Придніпровському регіоні й екскурсія до Центру народного мистецтва в Петриківці.

31 травня 2011 р. пройшло урочисте засідання ради факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем ДНУ з запрошенням зацікавленої наукової молоді, де з доповіддю про наукові досягнення в дослідженнях фотонних кристалів – нових нанокомпозиційних матеріалів з унікальними оптичними властивостями, перспективних для використання в системах обробки інформації, виступив заступник голови секції фізико-математичних наук ПНЦ професор кафедри фізики твердого тіла та оптоелектроніки Моісеєнко В.М. Такі доповіді провідних науковців, присвячені найактуальнішим питанням, у вивченні яких є значні здобутки, уже стали доброю традицією у відзначенні професійного свята. Стаття проф. Моісеєнка В.М. “Фотонні кристали” розміщена до Дня науки на сайті ДНУ.

Учений секретар секції
кандидат фіз.-мат. наук,
доцент кафедри квантової макрофізики С.Ф. Лягушин


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram