Версія для друку

„Інтелект – Творчість – Успіх 2011”: 12 переможців з ДНУ

Нещодавно у Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відбулася урочиста церемонія нагородження призерів і фіналістів традиційного міського конкурсу на кращу науково-практичну розробку серед студентів, аспірантів та молодих спеціалістів вищих навчальних закладів „Інтелект – Творчість – Успіх 2011”.

Конкурс заснований у 2002 році за ініціативи управління освіти і науки Дніпропетровської міської ради й проводиться щорічно. Ідею конкурсу активно підтримав голова Дніпропетровської міської організації роботодавців, генеральний директор промислово-фінансово концерну „Гала – Капітал” О.В.Галаган. Як зазначено в „Положенні конкурсу”, „...завданням його є залучення обдарованої молоді до вирішення актуальних бізнес-завдань шляхом створення ними власних науково-дослідних розробок; надання представникам бізнесових кіл можливості підтримки талановитої молоді; формування із числа учасників конкурсу штату майбутніх висококваліфікованих співробітників і укладання з ними спеціальних угод і контрактів; сприяння вирішенню на міському рівні проблем якісного та ефективного працевлаштування молодих спеціалістів – випускників ВНЗ.”

Конкурс має чітку практичну спрямованість, що дозволяє значно розширити коло спонсорів-партнерів, серед яких провідні підприємства та організації міста, відомі міжнародні компанії, навіть Посольство Франції в Україні. Переможці отримують можливість працевлаштування в зацікавлених організаціях та бізнес-структурах міста. Автори найкращих робіт нагороджуються грошовими преміями та цінними подарунками.

З першого року заснування студенти Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара є постійними учасниками та переможцями конкурсу. Всього перемогу за попередні роки здобули 36 студентів університету. Цього року від ДНУ у конкурсі взяли участь 22 студенти, які подали до оргкомітету 18 робіт. За підсумками 12 студентів стали переможцями та отримали грошові премії: 1 премія (1500 грн.) – М.Покатаєва (ФБЕМ) та О.Капітонов (СГФ); 2 премія (1000 грн.) – А.Давиденко та Е.Магомєдова (ФУІФМ); Ю.Лукасевич (ЕФ); Є.Рябова (ФБЕМ); С.Скрипник та Т.Панова (ФПМ); 3 премія (500 грн.) – К.Рульова, Н.Гловацька (ФМЕ); О.Таран (ФБЕМ); ст. лаборант ХФ В.Применко. Решта учасників нагороджені цінними подарунками та грамотами оргкомітету. Також за підсумками конкурсу Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара в особі ректора Миколи Вікторовича Полякова нагороджений Дипломом за високий рівень наукових студентських розробок, спрямованих на вирішення актуальних проблем розвитку міста та багаторічну активну участь у міському конкурсі на кращу науково-практичну розробку.

Для участі в урочистій церемонії нагородження були запрошені роботодавці, що встановили премії, які вони й вручали переможцям, міський голова І.І.Куліченко, представники міськради, ректори та проректори з наукової роботи вищих дніпропетровських вишів, студентська молодь. Переможців привітали міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко, ректор ДНУ професор Микола Поляков, голова експертної комісії, керівник Дніпропетровської міської організації роботодавців, депутат Дніпропетровської міської ради Олександр Галаган.

О.В.Галаган у своїй промові підкреслив, що при започаткуванні конкурсу головною ідеєю було зближення ВНЗ з роботодавцями в плані підготовки таких фахівців, які безпосередньо необхідні місту, роботодавцям Дніпропетровська. „І з кожним роком ми все ближче до досягнення цієї мети, – продовжив Олександр Васильович. – Цього року крім вузькоспеціальних технічних тем було багато проектів, пов’язаних з життям мегаполісу: міського господарства, екологією, транспортними розв’язками, наповненням бюджету, роботою податкових органів, тобто найрізноманітніших спектрів життєдіяльності. Більшість наших учасників працевлаштовуються вже на момент захисту своїх робіт. Вважаю, що конкурс буде й надалі розвиватися й наповнятися змістом. Хочу побажати усім учасникам і переможцям, щоб цей перший крок у вашій кар’єрі став успішним. Бажаю всім творчих і практичних застосувань ваших знань і всіляких успіхів”.

І.І.Куліченко розповів, що цього навчального року в конкурсі взяли участь 1983 студенти, з якими працювали близько 400 докторів і кандидатів наук. До фінальної частини дійшли 133, з них – 45 переможців. „Зараз ми розуміємо, що роботодавці – це не тільки працівники бізнесу, – наголосив Іван Іванович. – Роботодавці сьогодні – це й бюджетні організації, організації соціального захисту, комунальні підприємства. Тому багато перемогло робіт з соціальних програм, екологічних та інших. Тобто таких, що безпосередньо турбують міську владу.

Ми вдячні як Олександрові Васильовичу, що беззмінно очолює роботодавців Дніпропетровщини, так і вищим навчальним закладам, які завдяки відповідальності ректорату, забезпечили популярність конкурсу. Ну і звісно, студентам за участь у конкурсі. Для них це вигідно подвійно: через ознайомлення з реальними умовами роботи за конкретними темами та смак перемоги і матеріальне заохочення. Бути успішними – це не просто модно, бути успішним – необхідно. З такою молоддю, як ви, ми будемо мати прекрасне майбутнє Дніпропетровська й України, – відзначив мер”.

Від імені ради ректорів ВНЗ Дніпропетровського регіону з вітальним словом до учасників конкурсу звернувся ректор ДНУ М.В.Поляков:

- Мені дуже приємно від імені ради ректорів вітати молодих, щасливих людей. Ви всі тут переможці, наша гордість, кожен з ректорів пишається не тільки своїми конкурсантами, а також всіма студентами, які беруть участь у науково-дослідній роботі.

Завдання нещодавно проведеного в нашому університеті І Всеукраїнського форуму студентів, аспірантів і молодих учених „Україні ХХІ сторіччя – інтелект і творчість молоді” багато в чому співпадають з метою конкурсу „Інтелект – Творчість – Успіх”; більшість робіт на Форум були надані представниками з Дніпропетровська. Це переконливо свідчить про зростаючий науковий потенціал наших молодих людей. Наведу приклад: в ДНУ є студентка, бакалавр, яка вже має 12 надрукованих наукових статей. В Україні дуже багато талановитих молодих людей, які можуть не тільки виконувати поставлені завдання, але й самостійно приймати рішення. Після проведення таких конкурсів розумієш, що молодь дійсно – майбутнє нашої держави.

Від імені конкурсантів-переможців вдячність організаторам висловили студентка Придніпровської державної академії будівництва та архітектури Марія Федорець і студент Дніпропетровського національного університету Олександр Капітонов.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram