Версія для друку

Україна – Китай: розширюємо академічний обмін

Підписано угоду про співпрацю між Дніпропетровським національним університетом ім. О.Гончара і Ляонінським університетом Китайської Народної Республіки.

В першу чергу, обидві сторони зацікавлені в активізації програм академічного обміну. Про це йшлося під час зустрічі з ректором ДНУ М.В. Поляковим. Китайську сторону представляли проректор Ляонінського університету Го Юнсінь, заступник начальника відділу науки і технологій Інституту дослідження металів Китайської академії наук Цзін Сунь, заступники голови Комісії з розвитку та реформ провінції Ляонін Ху Цзяньян і Лю Лян та директор компанії «BX STEEL» Ху Гуанюань.

Ректор ДНУ М.В. Поляков наголосив, що співпраця нашого університету з ВНЗ Китаю плідно розвиваються з 1989 року і постійно триває пошук нових форм співробітництва. Наразі укладено 8 двосторонніх угод з університетами міст Харбін, Наньчань, Далянь, Шандунь, Ечжоу та інших, відтепер до них приєднається Ляонінський університет. Сьогодні у Дніпропетровському національному навчається більше 300 китайських студентів.

«Ми із задоволенням спостерігаємо за бурхливим розвитком економіки Китаю та підтримуємо прагнення вашої держави розширювати сфери міжнародної співпраці, – наголосив Микола Вікторович. – Сьогодні наші спільні зусилля спрямовані на підготовку висококваліфікованих фахівців для КНР, поліпшення рівня викладання китайської мови в Україні, інтенсифікацію обміну студентами та збільшення обсягів мовного стажування. За 20 років співпраці в ДНУ навчалося більше тисячі студентів з КНР. У нас є унікальні можливості для підготовки кадрів вищої кваліфікації, і вже троє громадян КНР успішно закінчили аспірантуру в нашому університеті та захистили дисертації. Сьогодні усі вони займають високі посади на батьківщині.

Студенти і викладачі ДНУ неодноразово виїжджали до КНР для участі у наукових конференціях, освітянських виставках, викладання дисциплін, проведення рекламних кампаній. Згідно з міжміністерськими угодами, у нас постійно працюють викладачі з Китаю, що значно підвищує рівень оволодіння мовними навичками українськими студентами, які вивчають китайську мову і літературу. На наш погляд, дуже актуальним і взаємовигідним для обох країн є цільове направлення кращих випускників до аспірантури і докторантури», - наголосив Микола Вікторович.

Як повідомив проректор Ляонінського університету Го Юнсінь, у китайського й українського університетів багато спільного. Ляонінський університет є одним з ключових університетів Китаю, який внесено до національного переліку "Проект 211", затвердженого Міністерством освіти КНР. «Сьогодні наш університет є багатопрофільним, що готує фахівців з китайської мови та літератури, історії, філософії, економіки, права, іноземних мов, мистецтва, природничих наук, техніки та управління. До складу університету входять шістнадцять інститутів і п'ять факультетів. Всього в університеті викладається сорок дві програми для студентів-бакалаврів, п'ятдесят три – для магістрів, у тому числі MBA та 1M. Університет також наділений повноваженнями надавати докторський ступінь (PhD) з дев'яти дисциплін та пост-докторський ступінь з трьох дисциплін. З моменту свого заснування Ляонінський університет встановив співробітництво більш ніж з сорока вищими школами і дослідницькими інститутами у чотирнадцяти країнах, включаючи Сполучені Штати, Японію, Росію, Італію, Велику Британію, Францію, Корею і Таїланд. Ми із задоволенням будемо розвивати співпрацю з Україною», - зазначив Го Юнсінь.

Особлива увага приділялася обговоренню спільних напрямків наукових досліджень. Представники університетів-партнерів обмінялися переліком перспективних тем, над якими працюють їхні дослідники, та обговорили умови запрошення викладачів та студентів, зокрема йшлося про академічний обмін фахівцями з китайської і російської мови та про викладання у Ляонінському університеті нашими фахівцями курсів з інженерних і математичних дисциплін.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram