Версія для друку

В майстерні художника слова

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства пройшла зустріч із письменниками М. Слабошпицьким, Ю. Щербаком, Ю. Буряком, П. Вольвачем, С. Бондаренком.


На фото: М.Ф. Слабошпицький презентує роман Ю.М. Щербака «Час смертохристів (міражі 2077 року)» (зліва направо: І.С. Попова, Ю.М. Щербак, М.М. Дронь, М.Ф. Слабошпицький, С. Бондаренко, П. Вольвач, Ю. Буряк).

Від імені ректорату ДНУ з привітальним словом виступив проректор з наукової роботи, професор М. М. Дронь, який представив викладачам та студентам, присутнім на зустрічі, шановних гостей, наголосивши, зокрема, на тому величезному вкладові, зробленому ними в розвиток української культури. Доповідач відзначив активну громадську позицію Михайла Федотовича Слабошпицького, прозаїка, критика, літературознавця, публіциста, виконавчого директора Ліги українських меценатів, директора видавництва «Ярославів Вал», співголови координаційної ради Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика, секретаря ради Національної спілки письменників України, та Щербака Юрія Миколайовича, письменника, сценариста, лікаря-епідеміолога, публіциста, політика, діяча екологічного руху, дипломата.


На фото: Ю.М. Щербак розповідає про історію написання свого нового твору (зліва направо: Ю. Щербак, І.С. Попова, М.М. Дронь, М.Ф. Слабошпицький).

Під час зустрічі було презентовано новий роман Ю. Щербака «Час смертохристів (міражі 2077 року)». М. Слабошпицький підкреслив, що цей твір – не просто політична антиутопія, хрестоматійний трилер, це концентрація і художня кристалізація небезпечних тенденцій політичного життя України та й усього світу. Доповідач наголосив, що аналогів романові Ю. Щербака в українській літературі немає. Його унікальність полягає в тому, що за вигадливим авторським гротеском і подеколи фантастичними ситуаціями виразно проглядає реальна масштабність можливих геополітичних потрясінь. «Час смертохристів (міражі 2077 року)» – роман про загрозу зникнення української нації та держави, роман-застереження, роман-набат, виконаний на рівні антиутопій Дж. Орвелла та О. Гакслі.

Як зазначив Ю. Щербак, твір збагачений його особистим досвідом політичної, державної і дипломатичної діяльності, у ньому широко цитовані таємні документи, що розкривають цинізм і подвійні стандарти світової політичної сцени. Автор розповів присутнім історію написання роману, «розкодував» поетику назви, наголосив, що твір розрахований на широку аудиторію, тому кожен зможе знайти в ньому щось цікаве для себе.


На фото: Натхненні полум’яним словом Ю.М. Щербака.

Прагнення нового прочитання творів М. Слабошпицького, Ю. Щербака, Ю. Буряка активізувало творчий потенціал студентів українського відділення факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства і знайшло свою реалізацію в низці цікавих питань. Усе це, а також декламування поезій С. Бондаренком, П. Вольвачем, створило неповторну, емоційно насичену духовну ауру, що об’єднала всіх присутніх в аудиторії.

Декан факультету української й іноземної філології, професор І.С. Попова зазначила, що стало доброю традицією проводити в університеті зустрічі з видатними людьми України – письменниками, публіцистами, громадськими діячами. Сьогоднішня подія, наголосила Ірина Степанівна, надовго залишиться в пам’яті присутніх.

Викладач кафедри української літератури
факультету української й іноземної філології
та мистецтвознавства ДНУ
Ірина Біла


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram