Версія для друку

Молодь вирішує завдання космічного масштабу

XIII Міжнародна молодіжна науково-практична конференція «Людина і космос», що проходила за сприяння Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О. М. Макарова, Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара та Українського науково-дослідного інституту технології машинобудування, зібрала сотні учасників з України, Росії, Казахстану, Білорусії. Девізом заходу, присвяченого 50-річчю першого польоту людини у космос, обрані слова Ю. О. Гагаріна: «Щоб стати крилатим, необхідно прагнення до польоту».

Політ людини у космос є колосальним проривом землян до нових знань і великих можливостей. Опанування космосу стало можливим тому, що ставились грандіозні, неймовірні за сміливістю, майже недосяжні завдання, а також завдяки самовідданій, творчій праці багатьох людей. «Людина і космос» щороку об’єднує молодь, яка обрала саме такий життєвий шлях, – наполегливо працювати для досягнення нових меж знання й технічного розвитку, для виведення космічної галузі на новий рівень розвитку. Сотні талановитих людей (близько семисот тез доповідей опубліковано, понад п’ятсот осіб безпосередньо взяли участь у роботі конференції) презентували результати своїх наукових досліджень і практичних розробок.

Конференцію проводять національне космічне агентство України, Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О. М. Макарова, Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара, ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля, ДП «ВО «Південний машинобудівний завод» ім. О. М. Макарова, Інститут технічної механіки НАНУ і НКАУ, Український науково-дослідний інститут технології машинобудування та інші провідні підприємства та вищі навчальні заклади аерокосмічного профілю. Широкий спектр тематичних напрямків охоплює різноманітні питання: від різних аспектів створення і експлуатації ракетно-космічної техніки до вивчення складних процесів взаємодії людини і космосу. У конференції беруть участь не лише молоді науковці, які вже досягли значних успіхів у власній науково-дослідній роботі і представляють масштабні проекти, розроблені молодіжними колективами. Активні учасники конференції – талановите студентство (близько 45 відсотків учасників), висококваліфіковані доповіді і глибокий рівень знань якого привертає увагу у науковому середовищі.

Важливо, що досвідчені фахівці – видатні вчені, представники провідних підприємств ракетно-космічної галузі очолюють різні секції, виступають з конструктивною критикою робіт учасників, підказують їм нові напрямки досліджень, діляться досвідом і знаннями.

Справжнім подарунком для учасників «Людини і космосу» була зустріч з першим космонавтом України Леонідом Каденюком, керівництвом області на чолі з головою облдержадміністрації Олександром Вілкулом, керівниками провідних підприємств і установ космічної галузі в Дніпропетровській області. Зустріч із такими досвідченими людьми збагатила молодь актуальними знаннями сучасних проблем, перспектив та стратегій розвитку аерокосмічної галузі країни.

Вже понад десять років кожна конференція «Людина і космос» стає однією з найважливіших подій космічного життя України та країн СНГ, справжнім святом науково-технічної думки. Вона надає молоді можливість апробації науково-дослідних робіт, ознайомлення з новітніми тенденціями розвитку аерокосмічної галузі і новими оригінальними ідеями, встановлення корисних контактів у науковій і практичній сферах, дає могутній імпульс для нових досягнень.

Доцент фізико-технічного факультету
ДНУ ім.О.Гончара
Т.В.Лабуткіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram