Версія для друку

Модерна польська графіка в Дніпропетровську

Наприкінці січня у Палаці студентів Дніпропетровського національного університету відкрилася виставка графічних робіт студентів і викладачів факультету мистецтв Люблінського університету імені Марії Кюрі-Склодовської (УМКС). Виставку польського плакату презентували художник-графік, професор Роман Колодзей і доктори факультету Анджей Велковський та Мірек Грушевський. З боку ДНУ організатором виставки була кафедра образотворчого мистецтва і дизайну (завідувач Микола Храмцов) факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства (декан Ірина Попова).

Цей проект здійснено в результаті творчої співпраці викладачів обох факультетів у рамках двосторонньої угоди про співробітництво в галузі науки, освіти і культури, яку було підписано у 2003 році між Дніпропетровським та Люблінським університетами.

Новим імпульсом до співпраці став вступ України до Болонського процесу. У 2005 році дніпропетровські студенти та викладачі на запрошення польської сторони побували на стажуванні у Любліні, де взяли участь у Міжнародній пленерній практиці. Дніпропетровські студенти гідно представили нашу країну і показали дійсно високий рівень майстерності у малюнку та живопису на пленері. До речі, саме пан Роман Колодзей був наставником групи з ДНУ та, за словами практикантів, дуже уважно і по-дружньому ставився до них. Важливим для стажистів було також знайомство з особливостями художньої освіти у польському ВНЗ.

А пізніше з українською школою мистецтв знайомився професор Р.Колодзей. З відповідним візитом він відвідав Дніпропетровський університет, де провів заняття для студентів другого й третього курсів. Відомий графік зазначив, що творчий потенціал і рівень викладання в ДНУ цілком відповідає європейському рівню.

І ось польські художники знову в Дніпропетровську з виставкою плакату, яку вони залишили в подарунок українським друзям. У розмові з журналістами пан Роман зазначив, що гості побачили в ДНУ дуже якісні, виконані на високому рівні графічні проекти, які варті того, щоб їх бачили як можна більше людей. „Нам теж є чому повчитися в українських митців, – запевнив відомий графік. – Взагалі, переважна більшість викладачів нашого факультету працює з різними закордонними навчальними закладами. Ми переконані в тому, що обмін студентами є найважливішим елементом художньої освіти. Спочатку польські студенти виїжджали лише до європейських країн – Франції, Італії, Кіпру, Словаччини, а останнім часом вже й до Мексики та Сполучених Штатів Америки. Результатом наших перших спілкувань з вами також був обмін студентами та викладачами. До нас приїжджали студенти на живописні та графічні пленери. А саме пленер – це найбільш потрібний елемент освіти художників, в якому дніпропетровські студенти показали себе з найкращого боку. Такі плідні контакти допомагають формуванню нових перспективних планів подальшої співпраці у рамках інтеграційних процесів, які відповідають загальноєвропейським нормам Болонської декларації. Творча дружба та спільна робота митців дозволять досягти більш широкого двостороннього обміну студентами та викладачами, що, без сумніву, збагатить обидві сторони новим світоглядом, досвідом, технологіями в образотворчому мистецтві”.

Відкриваючи виставку, ректор ДНУ Микола Поляков зазначив, що міжнародне співробітництво Дніпропетровського національного університету стрімко розвивається. Сьогодні ДНУ співпрацює з більш ніж 50 країнами світу. Серед них все вагомішим стає співробітництво з Республікою Польща. Університет має наукові та академічні зв'язки з багатьма польськими вищими науковими та навчальними закладами. Зокрема, двостороння угоду про співпрацю в галузі науки, освіти і культури з Люблінським університетом Марії Кюрі-Склодовської передбачає здійснення спільних дослідницьких проектів, науковий та академічний обмін, реалізацію культурних програм, обмін методичною літературою, матеріалами конференцій тощо. „Безперечно, що такі зв'язки взаємозбагачують, надають можливість навчитися один у одного новим підходам до рішення найрізноманітніших проблем,” – особливо підкреслив М.Поляков.

На думку декана факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Ірини Попової відкриття виставки робіт студентів і викладачів УМКС стало знаковою подією не тільки для Дніпропетровського університету, а й для Дніпропетровщини в цілому: „Подія такого рівня відбувається в нашому місті вперше. Це, безумовно, факт творчої співдружності, але ми сподіваємося ще й на те, що ближче познайомимося з навчальними планами і матеріалами наших польських колег, – продовжила І.Попова. – Це дуже важливо в умовах переходу нашої вищої освіти до Болонської системи, яка передбачає і широту автономії, і інтенсивність контактів, мобільність наших викладачів і студентів. Нам цікавий досвід польських колег саме цього університету, який є одним з провідних європейських ВНЗ. Ми сподіваємося на перспективу у наших стосунках. Факультет мистецтв УМКС існує вже 35 років, звісно, що там працюють дуже досвідчені викладачі, вчиться талановита молодь. І спілкування з ними багато дало нашим студентам. Наша кафедра образотворчого мистецтва та дизайну ще молода – їй лише 10 років, ми тільки починаємо розвивати справу живопису, графіки та дизайну. Безперечно, що можливостей для співпраці у нас багато, особливо враховуючи те, що обидві сторони прагнуть до цього. Мені здається, що в двох таких визначних університетах є всі можливості для взаємовигідного і, найголовніше, результативного співробітництва”.

Виставка викликала величезний інтерес громадськості міста – відомо, що саме польський плакат посідає сьогодні провідне місце в Європі. У Дніпропетровську графічна експозиція такого плану представлена вперше, на ній показано 50 робіт, які глибоко розкрили своєрідність польського художнього стилю. Її відкриття – це важливий імпульс подальшої україно-польської співпраці в галузі освіти, науки та культури.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram