Версія для друку

Перші успіхи і перемоги на зоряному шляху

IX Всеукраїнська конференція-конкурс науково-дослідних робіт школярів «Зоряний шлях», яку проводить Національне космічне агентство України і Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О. М. Макарова спільно з Дніпропетровським національним університетом ім. Олеся Гончара, зібрала у квітні талановите юнацтво зі всієї України. Рівень робіт за аерокосмічною тематикою ще раз довів, що в аерокосмічній галузі України є великий потенціал і майбутнє.

У світі мало знайдеться прикладів такого послідовного втілення в життя ідеї аерокосмічної освіти молоді, реалізації її на такому високому рівні, як в Україні. Підготовка справжньої еліти аерокосмічної галузі держави здійснюється поетапно, починаючи з шкільного віку. Свідченням цього є конкурс «Зоряний шлях», який сприяє підвищенню рівня знань юнацтва, наукових досліджень і технічної творчості, зацікавленості у поглибленому вивченні космічного простору та ракетно-космічної техніки, надає можливість талановитій молоді шкільного віку представити результати перших наукових досліджень і розробок.

Профорієнтаційну функцію конференції важко переоцінити. Вона охоплює широкий спектр наукових напрямків, пов’язаних з космосом. Це астрономія; космічна фізика; наукові дослідження в космосі; природні явища та екологія космосу; космічна медицина та біологія; духовність і космос; технічна творчість та ракетно-космічне моделювання; космічні апарати, ракети-носії та історія їх створення; інформаційні технології.

З року в рік в аерокосмічній сфері з’являються нові завдання - і молодь пропонує для них оригінальні рішення. Це відзначив на відкритті конференції заступник генерального директора НЦАОМ з наукової роботи О. В. Кулік. Із 139 заявлених наукових робіт 86 були представлені на форумі учнями Заочної аерокосмічної школи Національного центру аерокосмічної освіти молоді України, Центрів науково-технічної творчості учнівської молоді, шкіл і ліцеїв з Дніпропетровська, Хмельницька, Сімферополя, Одеси, Чернігова, Чернівців, Луцька, Запоріжжя, Луганська, Донецька, Дніпрорудного, Красноперекопська, Сум, Херсону та інших.

Унікальність конференції-конкурсу «Зоряний шлях», по-перше, – в масштабності заходу для юних представників нашої країни. По-друге, – у надзвичайному творчому дусі й натхненному підході її учасників до пізнання та створення нового, до реалізації оригінальних ідей. Це справжнє свято науки й технічної творчості, яке відбувається в атмосфері інтелігентності, доброзичливого і дружнього ставлення одне до одного, щирої радості за успіхи інших учасників та можливості продемонструвати власні досягнення. Дискусії під час роботи секцій форуму є зразком високої культури діалогу, майстерності колективного аналізу науково-технічних завдань.

Важливим досягненням «Зоряного шляху» є те, що молоді надана можливість набути досвіду, отримати нові знання як у творчому спілкуванні з однолітками, так і з досвідченими фахівцями, які очолюють секції. До їх числа належать провідні співробітники НЦАОМ, представники професорсько-викладацького складу ДНУ, видатні працівники підприємств ракетно-космічної галузі країни. Можливість зустрічі і спілкування з такими досвідченими діячами науки і техніки, мудрими педагогами як д.т.н., проф. Ф. П. Санін, д.т.н., проф. В. І. Кукушкін, академік, д.т.н., проф. А. П. Травлєєв, завжди є надзвичайною подією для юнацтва.

Традиційно конференція-конкурс «Зоряний шлях» для багатьох її учасників стає успішним стартом у майбутнє, відправною точкою на життєвому шляху, який обов’язково стане зоряним.

Доцент фізико-технічного факультету
ДНУ ім.О.Гончара
Т.В.Лабуткіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram