Версія для друку

З любов’ю до України

Зустріч студентів ДНУ імені О.Гончара з Вірою Вовк та Зоєю Лісовською

12 травня 2011 року Центр португальської мови ДНУ імені О. Гончара, створений на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства при кафедрі романської філології, приймав у себе дорогих гостей – відому поетесу Віру Вовк і художницю Зою Лісовську.

Віра Вовк (справжнє ім'я – Віра Остапівна Селянська) – українська письменниця, літературознавець, прозаїк, драматург і перекладач португальською мовою української поезії, пише українською, німецькою і португальською мовами, проживає у Бразилії. Професор німецької літератури в Державному Університеті Ріо-де-Жанейро. Відзначена Літературними преміями ім. Івана Франка, премією Благовість, лауреат Шевченківської премії, котрою удостоєна за книги: ”Поезії”, ”Проза”, ”Спогади”, ”Сьома печать”, ”Ромен-зілля”, а також за переклади української класики та творів сучасної літератури португальською мовою. Виступала з літературними доповідями, лекціями й авторськими вечорами у Нью-Йорку, Вашингтоні, Філадельфії, Клівленді, Чикаго, Детройті, Торонто, Монреалі, Оттаві, Ванкувері, Лондоні, Парижі, Римі, Мадриді, Мюнхені, Буенос-Айресі, Києві, Львові.

Зоя Лісовська – визнана у світі художниця, подруга та ілюстратор літературних творів Віри Вовк. Виставляла свої картини у Мюнхені, Нью-Йорку, Женеві, Лозанні, Римі та Ріо-де-Жанейро.

Шановних гостей супроводжував Фідель Анатолійович Сухоніс — сучасний український письменник, шеф-редактор журналу Бористен.

Присутнім на зустрічі студентам, а особливо тим, які вивчають португальську мову, було дуже цікаво спілкуватися з поетесою, почути про культурні традиції Бразилії, життя та інтереси бразильської молоді. У своїй розповіді про напрямки та тенденції сучасної бразильської прози Віра Вовк зазначила такі імена, як Грасільяно Рамуш де Олівейра, Жуан Гімарайнш Роза, Карлос Друммонд де Андраде та інші. «Специфічно українське і бразильське слово може бути дуже цікавим для світу, і не обов’язково сьогодні країнам орієнтуватися на культуру заходу, адже що міг, захід уже сказав», – зазначила пані Віра.

Зустріч, яка проходила в атмосфері дружби та взаєморозуміння, завершилася теплими словами подяки організаторів ст. викладача Кірковської І.С та викладача Сутуліної Л.Г., а студенти ДНУ імені О. Гончара ще довго дискутували з нашими шанованими гостями з приводу різноманітних літературних питань.

Член Координаційної Ради Центру португальської мови,
викладач кафедри романської філології Лариса Сутуліна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram