Версія для друку

Європейський підхід до дослідження екологічних проблем

Дніпропетровський національний університет ім. О.Гончара відвідала делегація вищих навчальних закладів Іспанії.

Обговорити подальші напрямки співпраці і хід виконання програми Erasmus Mundus, що фінансується Радою ЄС і об’єднує дев’ять європейських університетів і десять університетів з країн СНД, до Дніпропетровська приїхала численна делегація науковців з міст Кордоби і Баєзи, що в Іспанії. Університет Кордоби представляв ректор, доктор Хосе Мануель Ролдан і його заступники – доктор Мануель Торес і пані Кармен Галан Солдевілла, Фонд «Іспанія-Україна» презентували президент Хосе Ролдан Канас і секретар, доктор Хосе Мануель Реціо Еспехо, Міжнародний університет Андалузії – доктор Лурдес Соріа, а Вищу агрономічну школу Кордоби – директор Альфонсо Гарсіа-Феррер.

Вітаючи високих гостей, ректор ДНУ ім. О.Гончара, професор Микола Поляков відзначив, що плідна співпраця з іспанськими навчальними закладами триває вже понад десятиліття, адже перший договір про співпрацю з університетом міста Кордоба був підписаний ще у 2001 році. До інтенсивного обміну студентами і викладачами та проведення спільних наукових досліджень з ДНУ з боку Іспанії пізніше залучилися Університет Сарагоси, Севільський аграрний університет й Університет Деусто. Протягом виконання TEMPUS- проектів та програм Erasmus Mundus університети Іспанії відвідали більше 30 студентів і викладачів з ДНУ.

«Результати спільної роботи вчених наших країн стали темою міжнародних конференцій та семінарів й увійшли до збірника наукових праць «Екологія і ноосферологія», – говорить Микола Вікторович Поляков. – У нас спільні підходи до вивчення екологічних проблем і пошуку шляхів їх вирішення. Наприклад, в Університеті Кордоби створено біологічний центр, а в ДНУ ім. О.Гончара працює Присамарський міжнародний біосферний стаціонар. На їх базі досліджуються екологічні проблеми мегаполісів, шляхи захисту водних ресурсів та інші. Одним із рішень сьогоднішньої наради є ініціювати законодавче оформлення співпраці в науковій і освітній галузях на міждержавному рівні. Тобто мі звернемося до відповідних міністерств України й Іспанії про підписання міждержавної угоди, що дозволить раціонально використовувати напрацювання двох знаних наукових шкіл».

Високу оцінку співпраці дав і ректор Університету Кордоби, доктор Хосе Мануель Ролдан: «Сьогодні ми співпрацюємо в рамках освітніх проектів TEMPUS. Зокрема, разом із вченими ДНУ ми провели низку спільних міжнародних семінарів і конгресів. Останній відбувся восени минулого року в Міжнародному університеті Андалузії. Сьогодні ми домовилися з ректором Поляковим про сприяння розширенню співпраці між Іспанією і Україною в галузі науки на міждержавному рівні. Ми будемо звертатися із пропозиціями про підписання міждержавних угод, які б сприяли науковим і академічним обмінам, до міністерств освіти і науки наших країн. Саме налагодження активних студентських обмінів є основною метою нашого звернення до міністерства. В Європі активно працює програма Erasmus Mundus, завдяки якій наші студенти мають умови для мобільності в освітньому просторі європейських країн. Ми б хотіли, щоб такі умови були створені й для обміну студентами між університетами Іспанії та України», – говорить пан Ролдан.

Член-кореспондент НАН України, професор Анатолій Павлович Травлєєв очолює відділ ґрунтознавства в НАНУ. Під його керівництвом Присамарський міжнародний біосферний стаціонар працює за міжнародними програмами з дослідження ґрунтів. «Андалузький і Кордобський університети займаються збереженням ґрунтів, – говорить Анатолій Павлович. – У них складні ґрунти – червоні, що зрошуються крапельним способом. У нас прекрасні чорноземи, але вони теж деградують від нераціональних способів використання. Тому наше спільне завдання – комплексно покращити іспанські й українські ґрунти. Крім того, до кола наукових інтересів учених обох країн входять екологічні проблеми мегаполісів, збереження екологічних систем у Східній Європі, математична екологія і, навіть, екологія космосу. Тож, у нас є ще багато нерозв’язаних завдань, над якими ми працюватимемо разом».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram