Версія для друку

Передові космічні технології на благо людства

У Дніпропетровську пройшла Третя Міжнародна науково-практична конференція "Космічні технології: сьогодення і майбутнє, присвячена 100-річчю від дня народження академіка Михайла Янгеля.

На три дні зала Палацу студентів ДНУ стала науковою Меккою для фахівців космічних технологій з усього світу. Загалом участь у форумі взяли понад 300 представників близько 100 профільних організацій та установ з 18 країн світу. Флагмани ракетобудування з Росії, Японії, Індії, США, Бразилії та інших країн приїхали до Дніпропетровська, щоб обговорити світові розробки та перспективи розвитку різних напрямків в галузі космосу. Вже втретє подібна конференція проводиться під егідою Міжнародної академії астронавтики (IAA) і організовується за участю ДП "Конструкторське бюро "Південне" ім. М.Янгеля" (Дніпропетровськ), Національного космічного агентства України (Київ), ДП ВО "Південний машинобудівний завод ім. О.Макарова" (Дніпропетровськ), Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара та за підтримки Трастового Фонду ім. Р.Хайлайна (США).

На урочистому відкритті учасників конференції привітали генеральний секретар Міжнародної академії астронавтики Жан-Мішель Контант, віце-президент Міжнародної федерації астронавтики Ясака Тетсуо, генеральний директор Національного космічного агентства України Юрій Алексєєв, представник учених Бразилії Карлос Гуржель Верас, льотчик-космонавт Анатолій Арцебарський та інші.

"Академія має честь вітати космічну співдружність на Третій Міжнародній конференції IAA "Передові космічні технології на благо людства" у Дніпропетровську – одному із найпрестижніших центрів космічних технологій, – звернувся до присутніх пан Ж.-М. Контант. – Зміни, що відбулись за останні десятиліття у цій частині Європи, показали, що Україна є лідируючою космічною державою. Космічне співтовариство України зараз знаходиться в десятці кращих країн світу, тому її членство в Міжнародній академії астронавтики є беззаперечним".

Генеральний конструктор-генеральний директор ДП "Конструкторське бюро "Південне" О.В.Дегтярьов у вітальному слові висловив впевненість, що дана конференція позитивно вплине на зміцнення партнерських зв’язків і співпраці між країнами в інтересах світового освоєння та дослідження космічного простору. "Адже щоби розвиватися, ми повинні кооперуватися, – наголосив пан Дегтярьов. – Необхідно об’єднати інтелектуальні, технологічні та фінансові ресурси задля розвитку космічної галузі. І наша конференція – один із таких кроків". Окрім того, на відкритті заходу були вручені дипломи новообраним членам Міжнародної академії астронавтики. Також присутнім представили доповідь і документальний фільм про життя й діяльність академіка Михайла Янгеля.

Після урочистої частини робота конференції перейшла в секційний формат. Усього в рамках наукового зібрання працювало п’ять тематичних секцій, учасники яких представляли доповіді як теоретичного, так і практичного характеру. Це:
Секція 2: Сучасні та майбутні космічні супутникові системи.
Секція 3: Перспективні ракетні двигуни та енергетичні установки.
Секція 4: Матеріали та технології.
Секція 5: Космос для людства.

Секція 1: Сучасні та перспективні ракетно-космічні комплекси, ракети-носії, їх компоненти і системи.

Активно залучилися до проведення конференції і науковці Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара. Провідні вчені галузі входять до програмного комітету конференції, до організаційного комітету, до числа координаторів секцій за науковими напрямками: ректор ДНУ академік МАА професор М.В. Поляков і проректор ДНУ професор М.М. Дронь є заступниками голови міжнародного програмного комітету, а декан фізико-технічного факультету професор О.М. Петренко – член міжнародного організаційного комітету. У 52 доповідях провідні вчені університету представили останні наукові дослідження і розробки. Також в роботі конференції взяли участь аспіранти і студенти, що блискуче представили свої проекти. Тематика робіт фахівців ДНУ досить широка: проблематика двигунобудування; динаміка, балістика та управління літальними апаратами; проектування космічних апаратів та наземної інфраструктури супутникових систем; двигуни та енергетичні установки літальних апаратів; проблематика створення нових ракетних систем, історія ракетобудування, підготовка та виховання кадрів для ракетно-технічної галузі. Результати досліджень університетських фахівців зацікавили представників міжнародної спільноти. У роботі пленарного і секційних засідань взяли участь більше сотні представників ДНУ, крім того, сотні студентів і аспірантів мали можливість взяти участь у зустрічах з представниками Фонду письменника-фантаста Р. Хайлайна, що відбулась у Національному центрі аерокосмічної освіти молоді України.

Загалом за час роботи конференції були висвітлені глобальні проблеми розвитку та актуальні прикладні задачі космічної сфери. Зокрема, фахівці приділили увагу питанням дослідження космосу (космічні місії та технології); розглянули перспективи удосконалення ракетно-космічних систем (впровадження ІТ-технологій, розробка альтернативного палива для ракет тощо). Крім того, обговорювались можливості утилізації космічного сміття, методи попередження зіткнення Землі з астероїдами, а також інші соціальні питання, пов’язані із впливом космосу на життя суспільства.

В останній день проведення конференції на її учасників чекали пізнавальні технічні екскурсії на ВО"Південний машинобудівний завод" та до Національного центру аерокосмічної освіти молоді України. Закінчилася Третя Міжнародна конференція "Космічні технології: сьогодення і майбутнє (Передові космічні технології на благо людства)" урочистою церемонією закриття.

На думку учасників, конференція стала гарним майданчиком для обміну цінними ідеями, знаннями і досвідом серед фахівців космічної галузі. А високий рівень її учасників в черговий раз підтвердив імідж Дніпропетровська – космічної столиці України – і засвідчив світове визнання нашої країни як провідної космічної держави світу.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram