Версія для друку

Досвід освітнього менеджменту

На початку квітня у німецькому університеті міста Хільдесхайм проходив міжнародний семінар „Мережева взаємодія українських і німецьких університетів-партнерів в рамках європейського проекту Темпус ІV”. Цей проект під назвою „Багаторівнева підготовка у галузі освітнього менеджменту” об’єднує 11 університетів різних країн і розрахований на три роки. Він є складовою проекту ЄС „Мережева взаємодія університетів-партнерів в реалізації багаторівневої системи підготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів у галузі освітнього менеджменту”.

У роботі семінару взяли участь представники Фондового університету міста Хільдесхайм, Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара, Хмельницького національного університету і Новгородського державного університету ім. Ярослава Мудрого (Росія). До складу делегації ДНУ увійшли ректор Микола Поляков і директор Центру післядипломної освіти Володимир Клюєв. Метою поїздки було ознайомлення із досвідом німецького університету в підготовці фахівців у галузі освітнього менеджменту та проведення переговорів з партнерами проекту про співробітництво. Було виконано значний обсяг робіт, пов’язаних із вивченням прогресивних форм та методів навчання в німецькому університеті, проведено обмін досвідом із фахівцями університетів-партнерів проекту, обговорені питання і отримані конкретні рекомендації щодо подальших дій по проекту у 2011-12 роках, також було підготовлено угоду про наміри для співробітництва.

В перший день роботи семінару учасників привітав декан факультету педагогіки й соціальних наук професор Мартін Шрайнер. У своїй вступній доповіді він детально розповів про структуру Фондового університету та особливості організації навчального процесу на факультеті. Потім професори Ольга Грауманн (Хільдесхайм) і Михайло Певзнер (Новгород) зробили спільну доповідь „Інтернаціоналізація університету: проекти співробітництва між університетами Східної та Західної Європи”. Ольга Грауманн розповіла про процеси, що відбувалися в європейських країнах і Росії в період перебудови й сприяли зближенню представників цих країн; розкрила особливості освітніх проектів, які реалізовуються Фондовим університетом спільно з Новгородським державним. У другій частині доповіді Михайло Певзнер ознайомив слухачів з метою, проміжними результатами й найближчими завданнями проекту в цілому. Далі віце-президент університету м. Хільдесхайм доктор Христофор Штрутц розповів про особливості управління та організації діяльності Фондового університету. Завершився перший день прийомом у бургомістра та оглядовою екскурсією історичною частиною цього старовинного міста.

На другий день були заслухані доповіді доктора Ангеліки Обстой „Менеджмент якості в системі управління університету Хільдесхайм та Ольги Грауманн спільно з доктором Хеллою Барлаге про особливості хільдесхаймовської моделі підготовки вчителів. Наступна частина семінару була присвячена знайомству учасників з системою підвищення кваліфікації в університеті Хільдесхайм, про яку розповіла доктор Маргарита Рудольф. А співробітник центру „Organization Studies” доктор Біргіт Оелькер представила програму післядипломної освіти „Якісне управління та організаційний менеджмент”. Після завершення семінару гості відвідали гірничий масив Гарц і місто Гослар, яке входить до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Після повернення з Німеччини Володимир Клюєв розповів, що під час відрядження була проведена велика підготовча робота для підписання угоди про співробітництво між ДНУ ім. О.Гончара та університетом м. Хільдесхайм:

- Ректором ДНУ М.В.Поляковим та президентом німецького університету В-У Фрідріхом п’ятого квітня була підписана угода про наміри щодо двосторонньої співпраці (letter of intent). Завдяки цьому відкриваються великі можливості співробітництва між університетами у сфері обміну викладачами, організації навчальних програм по отриманню студентами подвійних дипломів та інше.

Також було обговорено тематику та учасників міжнародної конференції з освітнього менеджменту, яку заплановано провести у жовтні на базі нашого університету. Проведено попередній аналіз стану підготовки підручника „Менеджмент та організаційний розвиток вищої школи (на прикладі Росії, України та Білорусії)”, що буде виданий до початку конференції. З координаторами проекту від Европейської комісії були з’ясовані питання, які можуть виникати під час моніторингу виконання проекту менеджерами Темпус-офісу. Опрацьовані питання організації мовних курсів (англійська та німецька мови) на базі зовнішнього центру мовної підготовки для учасників проекту від ДНУ. Проведено обмін досвідом з представниками Новгородського державного університету ім. Ярослава Мудрого та Хмельницького національного університету з організації роботи компетентностних центрів, які створені у ВНЗ за кошти проекту, підготовки та висвітлення інформації на порталі проекту, завершення матеріалів для дистанційних та білінгвальних модульних елементів, забезпечення популяризації результатів проекту та інше.

Досвід університету м. Хільдесхайм буде використаний у практичній роботі центру післядипломної освіти ДНУ. Зокрема, це стосується магістерської підготовки за спеціальностями „Педагогіка вищої школи” та „Управління навчальним закладом” у частині викладання відокремлених модулів навчального плану та перезарахування кредитів для тих, хто бажає прослухати повний курс навчання.

Вважаю, що наша участь у семінарі сприятиме вирішенню багатьох питань, пов’язаних із подальшим розвитком проекту та забезпеченням прогресивних форм та методів навчання в університеті, - наголосив директор Центру післядипломної освіти Володимир Клюєв.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram