Версія для друку

Марокканці заспівали «Несе Галя воду»

У перші дні березня у стінах Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара відбувся V міжвузівський конкурс декламаторів "Любов та весна" серед іноземних студентів.

Цьогорічний конкурс читців-декламаторів об'єднав більше 30 іноземних студентів–вихідців з 11 країн світу з шести провідних вищих навчальних закладів Дніпропетровська. Конкурс щороку проводиться за підтримки кафедри перекладу та лінгвістичної підготовки іноземців ДНУ і, як зізнається завідувач цієї кафедри професор Олена Іванівна Панченко, з року в рік набирає все більшої популярності. "Сьогодні ми навіть не розраховували побачити тут стільки учасників! – говорить вона. – Студенти охоче беруть участь у таких заходах, вони активно готуються і, зрештою, показують чудові номери з прекрасним володінням мовою. Яку саме мову обрати для свого виступу конкурсанти вирішували на власний розсуд, адже мовне питання на кафедрі ЛПІ вирішується результативно – іноземці вивчають одразу дві – і російську, і українську".

З вітальним словом до тих, хто виявив бажання продемонструвати свої досягнення у боротьбі з мовним бар'єром, виступив Г.А. Онищенко, заступник декана факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ, який зазначив, що людей незалежно від національності, в першу чергу, об'єднують культура і мистецтво. "Ми дякуємо вам за те, – звернувся до іноземних гостей Геннадій Анатолійович, – що даєте нам свою культуру, в свою чергу, ми завжди раді познайомити вас із нашою. – Приїжджайте до України, і ми із задоволенням будемо вас навчати. А сьогодні – бажаємо вам творчих успіхів!"

Після урочистого відкриття розпочався сам конкурс: студенти-іноземці на кілька годин перетворились на справжніх артистів–декламаторів. До уваги журі й аудиторії учасники з Туркменістану, Китаю, Марокко, Тунісу, Анголи, Сирії й інших країн представили свою версію декламування мовою оригіналу творів українських і російських поетів. Так, у залі пролунали твори Л.Українки, О.Пушкіна, І.Буніна, А.Ахматової тощо.

До звичайного читання студенти підійшли творчо. Наприклад, бразилець Річард Пантош з простого вірша зробив справжню виставу – освідчився у коханні своїй дівчині та, як справжній джентльмен, подарував їй білу троянду. Запам'ятались глядачам і яскраві артистичні виступи студентів з Марокко, які виконали українську та російську народні пісні "Несе Галя воду" та "Ой, мороз, мороз". Почули гості конкурсу також естрадні пісні й пісні з улюблених кінофільмів. Та чи не найбільшу хвилю позитивних емоцій викликала у глядачів костюмована постановка студентами-сирійцями російської народної казки "Рєпка".

У такій теплій атмосфері студенти з різних куточків світу на власному прикладі доводили, що вивчити мову іншого народу навіть за нетривалий час цілком реально. Проте успіхи студентів-іноземців – результат кропіткої роботи. Адже, як зізнаються самі іноземці, вивчити українську чи російську мови для них зовсім непросто. "Насправді, я маю багато слів, які не можу запам’ятати. Особливо важко мені дається вимова", – говорить Гюнсель, студентка з Анголи. А от Ариф Мамедов, студент з Туркменістану вважає, що мова – це взагалі не проблема, і якщо є бажання її вивчити та відповідне коло спілкування, то і місяця буде достатньо. "Особисто мені українська мова дається легше за російську. Українська – дуже мелодійна, саме тому для свого виступу я обрав уривок з драми-феєрії Лесі Українки "Лісова пісня", під час якого разом із своєю однокурсницею розіграю діалог Лукаша і Мавки" – розповідає хлопець.

Отже, за результатами яскравого творчого суперництва в номінації "декламування поезії" перемогли студент підготовчого відділення ДНУ ім.О.Гончара Річард Пантош (Бразилія) за вірш Р.Рождественського "О любви" та студентка з Марокко Сара Мафшах (ДДМА, I курс) за вірш О.Пушкіна "Колокольчики звенят".

Кращим в номінації "виконання пісні" став спільний виступ Сари Буалі з Марокко та Юссефа Сулеймана Омара із Сирії (ДДМА, підготовче відділення) – виконання української народної пісні "Несе Галя воду".

А приз глядацьких симпатій заслужено дістався чудовому дуету Ширбазар Енхболд (Монголія) і Альшахада Мохаммеда (Ангола) з підготовчого відділення НГУ за виконання пісні "Подмосковные вечера". Варто зазначити, що ця пісня настільки сподобалась студентам-іноземцям, що після конкурсної програми вони виконали її на біс.

Усі переможці літературно-художнього змагання були відзначені почесними грамотами, корисними призами та солодкими подарунками.

Сподіваємось, подібна мовна інтеграція іноземних студентів нашого міста з року в рік буде тільки посилюватись, адже всіх нас єднає одна мова – мова дружби!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram