Версія для друку

„Об’єднані магією слова”

У Міжнародний день рідної мови Обласний центр історії та розвитку української мови ДНУ ім. О.Гончара презентував нову серію нарисів та статей про життя і творчість відомих письменників журналістів, літературознавців — випускників університету.

Міжнародний день рідної мови – відносно молоде свято – до наших календарів воно ввійшло тільки в 2000 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть. За оцінками фахівців, із 6000 мов, які нині існують, більшість знаходиться під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Привернення уваги міжнародної спільноти до цієї теми – важливий крок до визнання необхідності захистити різноманіття культур. За даними ЮНЕСКО, в Україні нараховується 15 мов, які можуть зникнути. Серед них – караїмська, кримськотатарська, урумська, русинська.

На факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара з нагоди свята Обласний центр історії та розвитку української мови провів презентацію й обговорення нової книги із серії нарисів та статей про життя і творчість відомих випускників ДНУ — письменників, журналістів, літературознавців, людей, які постійно працювали й працюють зі словом. Збірка під назвою „Об’єднані магією слова” – це друга публікація Центру в межах науково-дослідницького проекту „Мовотворчість письменників – випускників ДНУ” (першою була книга біографічних нарисів “О, alma mater, зоре світанкова!”, видана в 2009 році). Вона складається з двох частин: „Університет – майстерня духу поколінь” і “Мовотворчість письменників – випускників ДНУ”. У першому розділі подаються нариси про тих літераторів, які не були описані в попередньому виданні, у другому – друкуються статті, присвячені лінгвістичному аналізу індивідуальних особливостей мови письменників.

На презентацію нового видання запросили його авторів і героїв. Відкрила захід декан факультету професор І.С.Попова. Також присутніх привітали проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді професор В.В.Іваненко, директор Обласного центру історії та розвитку української мови доцент Н.С.Голікова, голова правління Дніпропетровської обласної організації Національної спілки письменників України Леся Степовичка. Від імені авторів виступила студентка 5 курсу, магістр ФУІФМ, голова студентського наукового товариства „Філолог” Марія Бурдастих.

„Понад 90-річна історія Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара – класичного вищого навчального закладу, відомого як в Україні, так і за її межами, – достатньо висвітлена, але не повністю написана, – вважає Ірина Степанівна. – Не вистачає в ній сторінок про відомих випускників ДНУ, для яких університет був свого часу стартом у творче життя, трампліном у високість власних задумів і злетів. Я думаю, що книжка вийшла як знак світлої пам’яті про тих, кого вже немає серед нас, і дуже хороший дарунок для тих, хто сьогодні пише, хто сьогодні працює на користь українського письменства. Це знакова подія в культурному житті всього університетського колективу. Особливість цієї збірки в тому, що активними учасниками проекту стали наші студенти, які протягом року провели колосальну роботу. Автори зустрічалися з героями нарисів, працювали в бібліотеках, музеях, архівах, спілкувалися з родичами, знайомими. І підготували такі досить щирі розповіді про тих, хто в той чи інший час навчався в нашому університеті. Студенти поставилися до роботи з великим ентузіазмом, їх не потрібно було примушувати, вони справді виявляли активність, були дуже добросовісними, сумлінними, обережними. Підбираючи факти, вони пропускали їх через своє серце, через свою душу. Взагалі, нарис про людину написати важко, а про відому людину ще важче – адже треба враховувати багато нюансів. Безумовно, готували вони ці матеріали під керівництвом викладачів факультету, наукових співробітників Центру історії та розвитку української мови”.

„Науково-дослідницький проект „Мовотворчість письменників – випускників ДНУ” започатковано два роки тому, – розповідає директор Наталія Сергіївна. – Його мета полягала в тому, щоб підготувати нариси про вихованців alma mater різних часів (не тільки філологів, а й випускників інших факультетів), які після закінчення університету захопилися словом, почали працювати журналістами, літературознавцями, стали відомими письменниками, про тих, імена яких пам’ятає рідний університет і які вже залишили помітний слід в українській культурі. Охоплено переважну більшість випускників-митців – всього 68 постатей. Усі ми – студенти й викладачі, автори книги, – сподіваємося, що ця публікація знайде зацікавленого читача, зігріє серце кожного, про кого в ній ідеться. Ми схиляємося перед пам’яттю про тих, кого вже з нами немає, і щиро зичимо здоров’я, творчого запалу всім нині сущим, чиє слово бентежитиме, надихатиме, підкорюватиме душі людей сьогодні, завтра й позавтра...”

Дніпропетровська письменницька організація пообіцяла, що у відповідь вони також підготують книжку спогадів про університет, тих хто вчився тут у різні роки. Після урочистого вручення примірників книги письменникам – героям видання і студентам – авторам, зі своїм творчим словом виступили студенти факультету.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram