Версія для друку

„Зробимо Україну енергоощадною”

Студент 4 курсу фізико-технічного факультету Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Сергій Медвєдєв став переможцем конкурсу на кращу наукову роботу „Зробимо Україну енергоощадною”.

Це останній, найбільш вагомий проект Президентського фонду Леоніда Кучми „Україна”. У конкурсі взяли участь 190 викладачів, аспірантів, студентів і навіть один школяр з 43 українських вишів 22 регіонів країни віком від 16 до 25 років. Оцінку робіт здійснювала незалежна експертна комісія, до складу якої увійшли провідні українські вчені.

Організатори запропонували конкурсантам безпрецедентну систему заохочення – 32 премії чотирьох ступенів. Теми були розбиті на підрозділи, найбільше молоді фахівці цікавилися енергоощадністю різних галузей економіки, зокрема, використанням біопалива, сонячної та вітрової енергії, теплоізоляції, а також добуванням енергії з побутових відходів. Публічний захист кращих робіт відбувся у Національному технічному університеті „Київський політехнічний інститут”. Підсумком конкурсу стала урочиста церемонія нагородження переможців Президентським фондом „Україна” . Вручаючи премії, Леонід Кучма пояснив інтерес до даної тематики: „Для України енергоощадність – проблема номер один. Вона актуальна не тільки в економічному, але й в політичному, соціальному й філософському сенсі”. За словами Леоніда Даниловича, Україна на одиницю валового продукту витрачає в три - п’ять разів більше енергії, ніж її європейські сусіди. На його думку, держава має змусити керівників підприємств запроваджувати економніші інноваційні технології. „Необхідно почати формувати в суспільстві культуру енергоощадності. Без розв’язання цієї проблеми не варто мріяти про конкурентоспроможність нашої економіки на світовому ринку. Сподіваємося, нашим молодим науковцям під силу сміливі і нестандартні ідеї”, – наголосив другий Президент (1994-2005) України.

Дніпропетровський студент виявився небайдужим до цієї важливої справи. Його робота „Використання біогазу для опалення фермерського господарства” зайняла перше місце в рейтингу теми „Як зробити підприємство (компанію) енергоощадним?”. За це талановитий юнак і отримав ІІ Премію.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram