Версія для друку

Молоді вчені ДНУ отримали вісім нагород

Нещодавно голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул провів зустріч з переможцями трьох наукових конкурсів: „Молоді вчені – Дніпропетровщині”, „Кращий молодий вчений” та „Краща рада молодих вчених”. Переможцям обласного конкурсу проектів „Молоді вчені – Дніпропетровщині” губернатор вручив матеріальні заохочення, кращі молоді вчені отримали потужні ноутбуки, а кращі Ради молодих вчених – мультимедійні проектори. Загалом було нагороджено 10 переможців конкурсу проектів, серед яких двоє науковців з ДНУ, 12 кращих молодих вчених (з ДНУ – п’ятеро) та три кращі Ради молодих вчених, у тому числі й Дніпропетровського національного університету (голова – к.т.н., доцент кафедри радіоелектронної автоматики Наталія Лисенко). Тобто, серед 25 нагород молоді вчені Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара отримали вісім.

Губернатор наголосив, що Дніпропетровщина – єдина область в Україні, яка проводить конкурси серед молодих науковців. „В області створюються умови для ефективної реалізації проектів молодих учених. Завдяки обласним конкурсам новаторські пропозиції талановитої молоді підтримуються і в подальшому ефективно реалізуються на практиці, – підкреслив губернатор на зустрічі. – Підтримка владою молодих вчених є запорукою подальшого розвитку регіону. Молоді вчені мають повернути Дніпропетровську славу інтелектуального центру України”.

Пріоритетними напрямами для наукових проектів були дослідження в сфері технічних наук, економіки, інновацій, фізики, математики, інформатики, біології, медицини, хімії, екології. У конкурсі „Молоді вчені – Дніпропетровщині” перемогли такі університетські проекти: „Стійкість рослин в умовах урбанізованого міста” молодшого наукового співробітника НДІ біології Людмили Богуславської та „Створення школи молодого вченого – лідера в науці” к.с.н., старшого викладача кафедри соціології Аліни Солнишкіної, яка стала ще й переможцем програми Британської ради в Україні „Активні громадяни” та отримала грант французького посольства на наукове стажування у місті Каєні (Північна Нормандія).

Суми матеріальних заохочень стали суттєвими (від 51 до 68 тисяч гривень для одного науковця) і наблизилися до європейських стандартів. Кількість бажаючих виставити свої роботи на розсуд журі постійно зростає. Так, в конкурсі „Кращий молодий вчений” цього року взяло учать 174 учасники з 9 вищих навчальних закладів та 5 наукових установ, що в півтора рази більше, ніж у 2009 році. Кращих учених визначали за економічним, технічним, гуманітарним та медичним напрямами.

В обласних конкурсах „Молоді вчені – Дніпропетровщині”, „Кращий молодий вчений” та „Краща рада молодих вчених” можуть взяти участь молоді вчені з вищих навчальних закладів та наукових установ області, вік яких на момент подання заявки не перевищує 35 років. Отже вже зараз молодим науковцям ДНУ потрібно замислитися, який проект вони будуть подавати на конкурс весною 2011 року. А цього року кращими молодими вченими визнані: к.б.н., доцент кафедри фізіології людини і тварини Тетяна Чаус (медичний напрям), к.х.н., ст.н. співробітник кафедри органічної хімії Віталій Пальчиков (технічний напрям), д.е.н., доцент кафедри міжнародних фінансів Наталія Стукало (економічний напрям), асистент кафедри мікробіології та вірусології Ольга Воронова (медичний напрям) і к.г.н., доцент кафедри фізичної та економічної географії Олег Афанасьєв (гуманітарний напрям).

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram