Версія для друку

«Сучасна культура – сучасні діти»

На перший погляд, Палац студентів ДНУ ніби спав, але, потрапивши всередину, стало зрозуміло – завершувалися останні приготування. Студенти-волонтери перевіряли технічне обладнання, звірялися зі сценарієм. У цей момент у великій залі з’явилися головні винуватці свята – вихованці дитячого будинку № 1. Ведуча, помітивши дітлахів, енергійно замахала рукою, вигукуючи: «Привіт! Привіт! Ви так виросли, такі вже дорослі!» З розмов між студентами і підопічними було зрозуміло: зустрілися давні друзі.

Гамір у залі стих, і на сцені розпочалося дійство. Першою виступила Світлана Антонова – переможниця Кубку ректора у номінації «Спів». Хоча дівчина тільки на першому курсі, вже встигла стати членом волонтерської організації й активно допомагає дітям, зокрема, даруючи позитивні емоції своїм талантом. Хлопці з гурту «Шанті саунд» дивували глядачів ще не звичним для нашого вуха звучанням етномузики. Довге волосся, схожий на балахони одяг гармонійно поєднувалися з музикою, яка нагадувала китайську, інколи й індійську. Здавалося, от-от зануришся у медитацію, а в уяві поставали каравани верблюдів, що повільно рухаються пустелею… Від спокійної, заколисуючої музики перейшли до запальних танців, адже на сцені з’явилися дівчата з колективу «Татва» із індійським танком. Вони вразили глядачів жвавістю, швидкістю і в той же час пластикою рухів.

Шквал емоцій та бурхливі оплески викликав виступ маленьких гнучких акробаток, які вразили складністю трюків. Настановами про здоровий спосіб життя із вихованцями дитячого будинку поділився директор йога-центру «Веданта». Він розповів правила, за якими живуть йоги, а щоб не бути голослівним, запросив на сцену інструктора Олега Василика. Здивовані діти з цікавістю підіймались зі своїх місць, щоб розгледіти, що робить Олег, викрикуючи: «Йог! Справжній йог!»

Вітаючи гостей, керівник «Центру соціальних ініціатив і волонтерства» З.П. Бондаренко наголосила: «Бути волонтером – дуже почесно, адже це втілення моральних цінностей, традицій, встановлених людством, і ми продовжуємо їх. Ми піклуємося про тих, кому потрібна допомога». Друг університетської волонтерської організації, чемпіон з параолімпійських ігор Роман Дзюба побажав гостям наснаги: «Завжди повинні бути люди, які вам допоможуть, тому не втрачайте віри у краще і посміхайтеся!»

Група небайдужих студентів факультету психології ДНУ під керівництвом заступника декана з виховної роботи З.П. Бондаренко з 2002 року об’єднує активну молодь міста. Тоді хлопці і дівчата почали опікуватися дітьми з міських дитбудинків, створивши унікальну і єдину на той час волонтерську організацію в Україні. Ініціативу підтримав і ректор ДНУ М.В. Поляков, який разом із волонтерами відвідав дитячий будинок №1 і пообіцяв допомогу університетських викладачів найталановитішим випускникам дитбудинків для підготовки до вступу в університет. Наразі щасливчиків, які навчаються у ДНУ, 9 чоловік на різних факультетах.

«За 7 років плідної і результативної роботи «Центр соціальних ініціатив і волонтерства» набув загальноуніверситетського статусу й об’єднав студентів кількох ВНЗ Дніпропетровська, - говорить Зоя Петрівна. - Хлопці і дівчата працюють над багатьма проектами: «Весна на дитячій вулиці», «Школа волонтерів», щорічне свято «Миколай про тебе не забуде», «Від серця до серця». Ось і в день, коли в усьому світі вшановують роботу волонтерів, вони віддають усі свої сили та енергію, організовуючи свято для тих, з ким працюють протягом кожного року – дітям з дитбудинків. Структуру свята «Сучасна культура – сучасні діти», влаштованого в університеті, схвалили волонтери ООН, а ініціатива належить члену координаційної ради нашого центру, студентці 4 курсу факультету психології ДНУ Ользі Об’єдковій».

Важливу роль у підготовці свята відіграли й самі винуватці свята, вони підготували власні виступи. Вихованка дитбудинку №1 Ангеліна заспівала запальну народну пісню, а потім на білому полотні з’явилося зображення спільних фото під супровід пісні, яку діти записали разом із реп-дуетом. Новий, не дуже відомий широкому загалу, але доволі привабливий напрям у музиці етно-джаз продемонстрували хлопці з гурту «Каяна». Акустична гітара, клавіші й електробарабан створювали неповторний, чудовий за звучанням ансамбль. Гра барабанщика дивувала й зачаровувала, а сама музика налаштовувала на мажорну тональність.

Коли на сцені з’явилися усі гості, стало зрозуміло, що зустріч створила незабутню атмосферу родинного свята, діти виходили із зали усміхнені: «Нам дуже сподобалося! Бачите – і посмішка на обличчі». Волонтери і самі були задоволені роботою. Кожне таке свято дарує їм незабутні емоції і спогади: «Це завжди досвід спілкування із дітьми, емоційне задоволення, певна самореалізація», – поділилася Ольга Об’єдкова.

Робота організації ніколи не закінчується, вже розпочалася підготовка акції «Миколай про тебе не забуде» спільно з соціальними партнерами – організацією «Твори добро, Україно». Заручившись підтримкою ректора, волонтери виношують ідею створення регіонального центру, але це вже буде залежати від активності мешканців міста. Тож побажаймо їм успіхів у милосердній справі.

Ольга Кравченко,
студентка ФСЗМК ДНУ ім. О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram