Версія для друку

Космічні проекти студентів Дніпропетровського національного університету імені О. Гончара отримали світове визнання

З 27 вересня по 1 жовтня у Празі проходив 61 Міжнародний астронавтичний конгрес (International Astronautical Congress – IAC), який щорічно в одній з країн світу проводить Міжнародна астронавтична федерація (IAF). Форум є одним із наймасштабніших світових заходів космічної галузі, що збирає провідних фахівців з питань дослідження і освоєння космосу, надає можливість представити новітні ідеї і перспективні розробки, а також закласти основи співробітництва у космічній сфері.

До участі у ньому від України було прийнято близько 20 доповідей. Серед них – дев'ять робіт фахівців Дніпропетровського національного університету імені О. Гончара. Безпосередньо з доповідями на конгресі виступили доценти фізико-технічного факультету А. Лінник і С. Бондаренко, аспірант Д. Файзуллін та студенти шостого курсу М. Гришин і М. Каляпін. Виступи наших науковців викликали шквал позитивних відгуків, адже всі вони лежали у руслі сучасних тенденцій розвитку авіаційно-космічної галузі. Так, основною тематикою конгресу було питання здешевлення технології "повітряний старт". Саме про цю проблематику в українському просторі і доповів Анатолій Лінник, доцент кафедри проектування і конструкцій ФТФ, представивши аналіз науково-практичних розробок у рамках проектів КБ "Південне".

У студентській секції світову аеро-космічну спільноту вразила оригінальна розробка магістрів Михайла Каляпіна та Миколи Гришина – авіаційно-ракетний комплекс "Синергія". М. Гришин говорить: "Ми запропонували принципово нову систему ракетного старту, яка знайде своє використання як у суборбітальних польотах, так і в туристичних подорожах. Наприклад, з Лондону в Сідней завдяки такому старту можна буде прилетіти всього за 20 хвилин. Нашою розробкою уже зацікавились провідні авіакомпанії світу, зокрема "Air France" та "British Engine".

Сподобалась авторитетним діячам космічної науки й ідея аспіранта ФТФ ДНУ Дмитра Файзулліна, який презентував концепцію використання глобальної супутникової системи зв’язку в управлінні та передачі інформації університетських супутників. "Запуск мого проекту набагато збільшить тривалість передачі даних. На сьогодні у прямій видимості інформацію можна передавати лише 30 хвилин, а з використанням цієї системи трансляція збільшиться до чотирьох годин, – пояснює молодий науковець. – Думаю, що у 2012 році ми збудуємо наш супутник, запустимо його і випробуємо мою систему. Проект уже поданий в Національне космічне агентство і розглядається на предмет виділення фінансів для його реалізації".

Варто відзначити, що Д. Файзуллін у цьому році став одним з десяти світових переможців Програми грантів молоді (IAC 2010 Youth Grant Program), яка здійснюється під егідою Міжнародної астронавтичної федерації. Завдяки цьому аспірант Дніпропетровського національного університету також взяв участь у роботі інших заходів федерації: Конгресу космічного покоління (Space Generation Congress – SGC) та Симпозіумі Об'єднаних Націй (UN/IAF Workshop).

Отже, участь студентів ДНУ ім. О. Гончара у престижному Міжнародному астронавтичному конгресі вкотре засвідчила високу якість освіти, конкурентноспроможність ідей і розробок наших науковців та великий потенціал майбутніх технічних кадрів – одних з лідерів міжнародної космічної спільноти.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram