Версія для друку

Візит Повноважного Посла Франції до ДНУ

"Дніпро" і у Франції "Дніпро"
Успішність реалізації французько-української програми "Дніпро"підкреслив Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні Жан-Поль Везіан під час візиту до Дніпропетровського національного університету

Саме роботу за міжнародною програмою "Дніпро" пан Посол вважає якісним показником, що свідчить про зацікавленість обох країн у розвитку французько-українських зв'язків у галузі науки і освіти. Адже з нашого боку цей проект фінансується Міністерством освіти і науки України, а з французького - Центром наукових досліджень Франції. "Нещодавно у Києві відбулася зустріч директора Центру наукових досліджень Франції та президента Національної академії наук України Бориса Патона, і ми із задоволенням відзначили успіх наших спільних наукових і освітніх проектів, - наголосив пан Везіан. - У деяких країнах, наприклад Румунії та Болгарії, ми змушені були відмовитися від виконання цих програм. І дуже приємно, що істотна чатина успіху - внесок вчених Дніпропетровського національного університету".

Урочистий прийом у Потьомкінському палаці (нині Палац студентів ДНУ)

Урочистий прийом у Потьомкінському палаці (нині Палац студентів ДНУ)

Новим імпульсом для розширення плідних зв'язків з французькими науковими і освітніми установами назвав візит Посла Франції ректор ДНУ Микола Поляков. "Дніпропетровський національний універститет за двосторонніми угодами працює з університетами Марселю і Ліону, Вищою комерційною школою Марселю, університетом Париж-8, що є центральним офісом усім відомої Сорбони, - наголосив Микола Вікторович. - Діє також угода про наукове співробітництво з Відділенням клітинної нейрокібернетики Національного центру наукових досліджень Франції (Марсель). Вже захищаються дисертації під спільним керівництвом вчених двох країн. З 2003 року у ДНУ виконуються два спільних науково-дослідних проекти за українсько-французькою програмою "Дніпро" під керівництвом проф. С.М. Корогода і доц. Л.П. Савченко. Партнер з Франції - Національний інститут охорони здоров'я та медичних досліджень (Марсель). А з цього року в рамках програми "Дніпро" виконується проект "Фізичне і математичне моделювання кризи кипіння" (керівник - ректор ДНУ проф. М.В.Поляков). Партнер - Комісаріат з атомної енергії Франції (керівник - директор по дослідженням Комісаріату Даніель Бейсанс)".

Шевалье Поляков і Ваняркін з паном Послом

Шевалье Поляков і Ваняркін з паном Послом

Плідна співпраця з французькими колегами в університеті має багаторічну історію і добрі традиції. Із дня заснування у 1992 році саме в ДНУ знайшов свій другий дім Французький центр документації та інформації "Альянс-Франсез". Дніпропетровська асоціація Альянс-Франсез, маючи 400 слухачів, що вивчають французьку мову, є першою в Україні за кількістю слухачів. Щороку тут проводяться спільні українсько-французькі наукові конференції, реалізуються культурні та освітні проекти, експонуються виставки. До Посольства Франції переданий збірник бізнес-пропозицій ДНУ, до якого увійшло 106 проектів. Минулого року попередник пана Везіана, Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні Філіп де Сюрмен вручив ректору ДНУ, заслуженому діячу науки і техніки України, професору Миколі Полякову державну нагороду Франції "Академічна пальмова гілка" за особистий внесок у розбудову українсько-французьких відносин у галузі науки, культури, освіти. А цього року таку ж нагороду від Уряду Франції отримав ще один наш колега - президент асоціації "Альянс Франсез", доцент, завідувач кафедри іноземних мов для економічних спеціальностей ДНУ Вадим Ваняркін.

Жан-Поль Везіан наголосив, що та концепція освіти, яку представив ректор ДНУ, є класичною і досить вибагливою, але водночас вона є дуже сучасною і співзвучною основним тенденціям. Поєднання кращих традицій і надбань минулого з вимогами сьогодення пан Посол відзначив і в самій атмосфері Палацу студентів ДНУ, колишньому палаці князя Потьомкіна, де його приймали з дружиною пані Єленою під чарівні звуки класичної музики.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram