Версія для друку

Професор Пітер Канінген: «Ми розширюємо співпрацю в галузі прикладної математики, комп’ютерних наук, економіки та молекулярної біології»

Урочистим підписанням угоди про співробітництво в галузі науки, освіти і культури український і американський університети розпочинають нову сторінку спільної діяльності з наукових і академічних обмінів. Уповноважені Президента Державного університету серединного Теннессі професори Пітер Канінген і Юрій Мельников, що представляли в Дніпропетровську свій виш, засвідчили велику повагу до здобутків українських учених і високо оцінили дніпропетровських студентів, що вже зарекомендували себе за океаном.

«Міжнародне співробітництво надає широкі можливості для нашого університету, – зазначив професор Пітер Канінген. – Ми знаємо ДНУ як один з найкращих вищих навчальних закладів України і вже вивчили цікаві обом сторонам напрямки співпраці. Зокрема ми розширюємо академічний обмін. В рамках підписаної сьогодні угоди українські студенти будуть навчатися в США, а американські студенти приїжджатимуть в Україну для вивчення тих курсів, що нам пропонують в ДНУ. Також ми прагнемо розпочати обмін викладачами. Ми домовляємося про співпрацю в галузі прикладної математики, комп’ютерних наук, економіки та молекулярної біології».

«Співробітниками обох університетів проведено велику підготовчу роботу, – наголосив ректор ДНУ ім. О.Гончара Микола Поляков. – Ми узгодили навчальні програми з кількох напрямів підготовки і умови перебування студентів в університетах-партнерах. В Державному університеті серединного Теннессі приблизно такий же контингент студентів, чудове студентське містечко. У наших класичних університетів є широке поле для співпраці: вже визначено коло наукових інтересів обох сторін, перспективні напрямки спільних досліджень. Наприклад, сьогодні американські учені візьмуть участь у роботі VIII Міжнародної науково-практичної конференції «Математичне і програмне забезпечення інтелектуальних систем», співорганізаторами якої є ДНУ ім. О.Гончара та Інститут кібернетики НАН України ім. В.М.Глушкова».

Зазначимо, що Дніпропетровський національний університет співпрацює з вищими навчальними закладами та дослідницькими установами США з 1996 року, серед партнерів більше десятка провідних установ Сполучених Штатів. Нині в ДНУ реалізуються 2 угоди про співробітництво з американськими ВНЗ: Джексонським державним університетом та Державним університетом Сема Х’юстона (м. Хантсвіль). Також здійснюються спільні наукові дослідження на замовлення компанії «Дженерал Моторз».

Майже щорічно студенти та аспіранти ДНУ виїжджають на навчання у вищі навчальні заклади США. Так з 2002 році в американських університетах здобували освіту більше 20 студентів і аспірантів ДНУ. На даний момент в аспірантурі Університету штату Середнього Теннессі навчається випускник механіко-математичного факультету М.В. Бородін.

«М.Бородін зарекомендував себе як талановитий, цілеспрямований молодий науковець, – говорить його науковий керівник, професор Юрій Мельников. – Сподіваємося, він успішно захистить науково роботу на здобуття PhD ступеня з комп’ютерних наук».

«Результати навчання як в Україні, так і в Сполучених Штатах залежать від старанності й працьовитості самих студентів. Найкращим студентам в нашому університеті виплачується стипендія. Українські студенти, які будуть навчатися на «відмінно», також отримуватимуть стипендію,» – наголосив професор Пітер Канінген.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram