Версія для друку

Дні Болгарії в ДНУ

Дні Болгарії стали першим святом нового проекту, заснованого кафедрою всесвітньої історії, „Країни – сусіди України”. Організатори прагнуть заохотити студентів до поглибленого вивчення країн, з якими пов’язана історія нашої держави, подолання стереотипів й упереджень у сприйнятті інших народів та культур, осмислення дискусійних питань спільної історії. У рамках проекту на факультеті планується регулярно репрезентувати сусідні держави та їх народи, історію й культуру в контексті зв’язків з Україною.

Дні Болгарії були присвячені національному святу болгарського народу – Дню народних будителів (1 листопада). Саме з народними будителями пов’язаний підйом болгарського національного руху ХІХ – початку ХХ століття, вони стояли у витоків державності, писемності, духовності народу і стали опорою для болгар після вікового османського панування.

Головними організаторами свята виступили завідувач кафедри всесвітньої історії доцент Д.Л. Тесленко й голова оргкомітету Днів Болгарії доцент О.М. Каковкіна, у сфері наукових інтересів якої знаходяться дослідження українсько-болгарських взаємин новітньої доби. Волонтерську групу склали студенти 1-5 курсів, а також аспіранти. Діяльна підтримка декана й всіх колег створили піднесену атмосферу.

- Найголовнішим для нас було привернути увагу студентів. Мені дуже приємно, що їм було цікаво брати участь у підготовці до свята, відгукнулися майже всі студенти з першого по п’ятий курс, – розповідає О.М. Каковкіна. –Крім урочистого засідання ми також проведемо вікторину, присвячену історії Болгарії, лотерею, відбудеться „круглий стіл” для студентів і аспірантів „Українсько-болгарські відносини: історія і сучасність”. Також студенти презентуватимуть свої індивідуальні проекти „Болгарія очима студентів факультету”. На мій погляд, ми знайшли найбільш вдалий та зручний засіб відкрити для себе іншу країну, її куточки, аспекти історії, що не включені у навчальний процес. На нашому святі багато гостей. Це представники болгарської громади міста, Історичного музею імені Д.І. Яворницького, обласного болгарського культурно-просвітницького товариства „Рідний дім”.

Зустріч гостей Днів Болгарії відбулася у холі історичного факультету, святково прикрашеному болгарськими та українськими кольорами під звуки болгарських національних мелодій. Були підготовлені стінні газети „Стежками Болгарії” та „Видатні постаті Болгарії”, образ країни відтворило письмове експрес-опитування „Коли ми говоримо про Болгарію, найперше, що я згадую, це – …”, презентоване на окремих стендах.

Відкриваючи урочисте засідання, декан історичного факультету професор С.І. Світленко привітав присутніх, коротко окреслив етапи тривалих історичних зв’язків України та Болгарії, відзначив важливість розвитку цих відносин:

- Україну та Болгарію пов’язують сторічні історичні зв’язки, починаючи з часів раннього Середньовіччя. Протягом XIX ст. значна кількість болгар переселяється у межі Російської держави, переважно на територію України, утворивши найбільшу у світі болгарську діаспору, яка за переписом 2001 року налічує біля 205 тисяч осіб. Болгари стали невід’ємною частиною поліетнічної України. Спираючись на історичний досвід спілкування, Україна будує свої відносини з сучасною Болгарією, активізуючи політичні, економічні, культурні зв’язки.

Також Сергій Іванович подякував усім викладачам, що опікувалися підготовкою цього свята. – З душею оформлена і рекреація холу, і ця аудиторія, де відкриваємо Дні Болгарії, – наголосив декан. – Це свідчить про великий інтерес студентів і викладачів факультету до історії країни. Такий інтерес не випадковий – українців і болгар пов’язує дуже багато: етнічні корені, спільна православна віра, близькість мови, культури, традицій.

Завідувач кафедри всесвітньої історії доцент Д.Л. Тесленко звернув увагу на значення болгарського досвіду євроінтеграції для України, спорідненість багатьох проблем у державах та необхідність збереження тієї позитивної спадщини у відносинах, яка дозволить формувати особливий клімат довіри між державами, і особливо народами – саме цей рівень відносин відіграє надзвичайно важливу роль.

Цікаві сторінки болгарської історії, пов’язані з Україною, розкрили й гості. Зокрема, к.і.н., ст. науковий співробітник відділу археології Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького Л.М. Чурилова розповіла про археологічні пам’ятки культури ранніх болгар на території України, а саме комплекси Перещепине, Гладос і Вознесенка, з якими пов’язують імена засновників Болгарського царства Кубрата та Аспаруха. Значна частина Вознесенського „кладу” зберігається у фондах музею. Завідувачка відділом історії України сучасного періоду, ст. науковий співробітник Н.М. Шейміна, яка також є членом болгарської громади міста, розповідала про відомих болгар Дніпропетровщини – героя Великої вітчизняної війни Сташкова та двічі героя соціалістичної праці Ганчева, бригада якого фактично збудувала сучасний Нікополь. Ю.Є. Бембінек, який свого часу працював кілька років в Болгарії у 1982-86 рр., очолюючи один з відділів заводу ім. Петровського, розповів про свої враження про перебування у Болгарії та подарував історикам випуски болгарської газети „Вітчизняний фронт” за 9 вересня 1944 року (день Визволення Болгарії) та 9 вересня 1984, коли відзначали ювілей знаменної події. Представники болгарської діаспори В.М. Стафідов та О.М. Апіченок, одягнені у національні костюми, познайомили аудиторію з історією появи болгар в Україні, життям невеличкої громади Дніпропетровська та запросили всіх на болгарські вечорниці – „селянки”, які планують проводити на факультеті за участі болгарського товариства. Подарунком етнографічному музею факультету, яким керує доцент З.П. Маріна, став гарбуз-картунка – спеціальний сорт болгарського гарбуза, що після висушування використовують як посуд для зберігання продуктів. Представники товариства звернулися з пропозиціями щодо виконання цікавих проектів за участю студентів.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram