Версія для друку

ДНУ вітає наймолодшого кандидата наук

Закінчивши з відзнакою у 2008 Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара і достроково склавши кандидатські іспити, юнак того ж року був зарахований до аспірантури. І вже в жовтні 2010 на засіданні спеціалізованої вченої ради Дмитро Скороходов захистив дисертацію на здобуття наукового ступеню кандидата фізико-математичних наук. Сьогодні наймолодший кандидат наук в університеті працює молодшим науковим співробітником механіко-математичного факультету за держбюджетною темою „Оптимальне відновлення операторів на класах функцій однієї та багатьох змінних”.

Як згадує Дмитро, любов до математики та її розуміння як науки прищепив йому талановитий вчитель Вадим Кірман ще у недільній школі, що діє на базі мехмату ДНУ. Саме він увів учня в коло математичних ідей. Під час навчання в ліцеї розпочалося формування юного науковця. Свідченням цього стали перемоги на олімпіадах різного рівня та в обласному конкурсі Малої Академії Наук.

Вступивши до університету, хлопець вчиться на „відмінно”, постійно бере участь у Всеукраїнських і Міжнародних студентських олімпіадах з математики, де посідає тільки призові місця. Здібного юнака неодноразово нагороджують дипломами Міністерства освіти і науки України й „Подякою Кабінету Міністрів України”, а протягом останніх років навчання він отримує іменну стипендію Президента України та стипендію Фонду Віктора Пінчука „Завтра UA”.


На фото: студент IV курсу Дмитро Скороходов із золотою медаллю переможця 11-ої Міжнародної математичної наукової олімпіади в Тегерані.

В університеті талановитий студент виявив неабиякі здібності до наукової діяльності. В тому провідну роль відіграв Лауреат державної премії України в галузі науки і техніки, заслужений діяч науки і техніки, доктор фізико-математичних наук, професор Владислав Бабенко, під керівництвом якого Дмитро ще на І курсі почав займатися науковою роботою. Спільно вони отримали нові результати, що стосуються непокращуваних нерівностей типу Колмогорова для спеціальних класів функцій, означених на півосі та на відрізку, а також деяких екстремальних задач теорії наближення. За результатами досліджень підготовлені наукові статті.

Крім того, Дмитро бере участь у роботі багатьох наукових конференцій, в тому числі міжнародних, публікує тези доповідей. Ще третьокурсником Дмитро дебютував на Міжнародній науковій конференції „Современные проблемы математики, механики и информатики" в Тулі (Росія). Тоді ж опубліковано й його першу наукову статтю у Віснику Дніпропетровського національного університету. Наукові досягнення Дмитра Скороходова були високо оцінені на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук 2006-2007 навчального року з напрямку „Математичні науки”, де його нагороджено дипломом І ступеня. В 2007-2009 роках був підтриманий грантом Фонду Фундаментальних досліджень України.

На сьогодні молодим вченим отримано ряд нових важливих наукових результатів, які стосуються питань теорії наближення. За результатами досліджень ним підготовлено 19 статей, 11 з яких надруковано в провідних фахових виданнях як в Україні, так і за її межами.

Й сьогодні Дмитро Скороходов бере участь в українському олімпіадному русі. Так, він вже три роки поспіль є членом журі Всеукраїнських олімпіад юних математиків та відбірково-тренувальних зборів команди України на Міжнародну математичну олімпіаду. А з 2008 року викладає в Літній математичній школі „Мудрамакітра”. Також він проводить факультативні заняття зі студентами механіко-математичного факультету, і минулого року медаль з міжнародної першості з математики привіз вже його підопічний – Олег Коваленко.

Керівництво й колектив Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара щиро вітає молодого математика з отриманням наукового ступеня кандидата наук й бажає нових звершень.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram