Версія для друку

"Стань студентом біофаку на один день"

На факультеті біології, екології та медицини Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відбулась незвична акція "Стань студентом біофаку на один день". Захід організований для учнів 9-11-х класів загальноосвітніх шкіл з метою зацікавити в поглибленому вивченні біологічних дисциплін та ознайомити майбутніх абітурієнтів з науковим потенціалом ДНУ.

Організатор заходу, завідувач кафедри фізіології людини і тварин Олена Вікторівна Севериновська говорить, що подібна акція в університеті проходить вперше і суттєво відрізняється від звичайного Дня відкритих дверей: "Насамперед, ми акцентували увагу на практичній діяльності майбутніх біологів, тому більшість занять у всіх групах проходила у вигляді практикумів і лабораторних робіт. Перш за все, ми хотіли, щоб нашим відвідувачам було цікаво провести час у стінах університету. Сподіваємося, що в майбутньому вони стануть нашими студентами і успішно поглиблюватимуть свої знання".


На фото: Практикум з фізіології людини.

Гостей заходу радо зустріли декан біологічного факультету професор Олександр Євгенійович Пахомов, викладачі усіх факультетських кафедр, представники cтудентської ради і студенти-старшокурсники. Звертаючись до школярів, яких зі всього міста з'їхалося близько 200 чоловік, Олександр Євгенійович зазначив: "Ми вирішили провести таку акцію, щоб ви уже зараз долучалися до світу науки, побачили роботу професійних дослідників. Бажаємо вам сьогодні відчути себе справжніми студентами і помріяти про ті часи, коли ви справді ними станете". Учнів також запросили на щосуботні безкоштовні тренінги з підготовки до майбутніх олімпіад, які проводяться на базі біологічного факультету.

З присутніх школярів сформували кілька освітніх груп за інтересами. Найбільше бажаючих пройти майстер-класи виявилось серед прихильників мікробіології та вірусології. Школярам запропонували відвідати лекційно-практичні заняття з трьох суміжних курсів, що складають комплексну одноденну програму. Юні біологи зацікавлено знайомилися з оригінальними ілюстративними матеріалами, самостійно працювали на різноманітних приладах тощо. А в перервах між заняттями спілкувалися зі своїми старшими колегами, які охоче розповідали про студентське життя.


На фото: Демонстраційні заняття на кафедрі мікробіології та вірусології.

Насичена і нестандартна програма занять неабияк сподобалась школярам. Своїми враженнями поділилася учениця 11-А класу спеціалізованої школи № 55 інформаційно-технічного профілю Ганна Конько: "Мене дуже цікавить фізіологія та анатомія людини. Щойно я подивилася пізнавальний відеофільм про видатних вчених-фізіологів і прослухала чудову лекцію з історії анатомічних досліджень. Усе настільки мені сподобалося, що я вже не можу дочекатися, коли буду займатися цим самостійно! А тому наступного року планую вступити на цей факультет".

Зі специфікою роботи мікробіолога ознайомилась учениця 10-Б класу СЗОШ № 97 Ленінського району Наталія Юрченко: "Ми подивилися мультимедійну презентацію мікробних клітин, розглядали у мікроскоп мікроорганізми багатьох типів, спостерігали життєдіяльність цілих колоній на різних живильних середовищах. Це було так цікаво! Думаю, саме такими можливостями і відрізняється навчання школярів від навчання студентів".

Уже зараз зусиллями працівників факультету на базі міських шкіл створюються спеціалізовані біологічні класи. Один з таких уже функціонує в середній школі № 16. У біокласі фахівці Дніпропетровського національного університету додатково тренують зацікавлену молодь з ряду біологічних дисциплін. Така підготовка є особливо корисною для старшокласників, адже за новими правилами прийому до ВНЗ вирішальною для абітурієнта є кількість балів саме з профілюючого предмету. А відтак хороший показник знань з біології суттєво наблизить багатьох молодих людей до омріяної мети!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram