Версія для друку

Студентка ДНУ виборола бронзову медаль в Японії

У липні 2009 року в стінах Університету міста Цукуба (Японія) – одного із світових центрів молекулярної біології – протягом семи днів проходила 20-та Міжнародна олімпіада з біології, у якій взяли участь більше 200 представників з 54 країн. Враховуючи неоднакову організацію освітньої системи в різних країнах, до участі в олімпіаді допускалися школярі віком від 16 до 21 року. Українська збірна була представлена чотирма найталановитішими учнями, серед яких була і наша теперішня студентка.

За призові місця інтелектуальної першості учасники боролися в особистому заліку. Конкурсна програма олімпіади складалася з двох турів і мала на меті виявити комплексні знання юних біологів. Так, у перший змагальний день відбувався біологічний практикум: чотири лабораторні роботи з біохімії, генетики, анатомії рослин та тварин. Наступним етапом був теоретичний тур, де учасники вирішували тестові завдання різного рівня складності з молекулярної біології, мікробіології, вірусології, біохімії, анатомії та фізіології рослин, зоології, етології, генетики, фізіології людини та екології.


На фото: Бронзові призери олімпіади і куратор збірної України.

Анастасія згадує: "Змагання були дуже напруженими і виснажливими. Пропонувалися завдання підвищеної складності, які вимагали від нас, учнів шкіл, по суті, університетського рівня знань". Проте, незважаючи на те, що серед її суперників були і значно старші колеги, українка змогла показати надзвичайно високий результат, і в особистому заліку посіла почесне третє місце. Крім неї у команді України бронзовим призером змагань став також учасник із Харкова. Загалом же в абсолютній першості лідерами міжнародного конкурсу стали представники збірних Сингапуру та Америки.

По завершенні конкурсної частини для учасників олімпіади була організована культурна програма – екскурсія до національного заповідного центру Японії – парку Нікко. А в останній день на урочистому закритті олімпіади переможці отримали відповідні медалі та дипломи.

Переконливий успіх нашої студентки не випадковий, адже є результатом багатолітньої наполегливої праці. Як розповідає А. Кравець, біологією вона захопилась у 8 класі, вирішивши перевірити свої знання з цього предмету на районній олімпіаді. З того часу успіхи та інтерес дівчини до біологічної науки тільки прогресували. Так, за період навчання у Дніпропетровському обласному ліцеї-інтернаті фізико-математичного профілю Анастасія здобула чимало перемог на Всеукраїнських олімпіадах. Після закінчення ліцею вона вступила на факультет біології, екології та медицини нашого університету. Окрім біології, своїм захопленням дівчина називає також математику, фізику і хімію, про що свідчать її неодноразові перемоги на олімпіадах і з цих дисциплін.


На фото: Тетяна Григорівна Чаус – володарка "Ордену княгині Ольги ІІІ ступеня".

Протягом трьох останніх років під керівництвом кандидата біологічних наук, доцента кафедри фізіології людини та тварин Тетяни Григорівни Чаус Анастасія Кравець активно займається і науковою роботою. Їхня творча співпраця розпочалася ще у ліцеї, де Т. Г. Чаус викладала дівчині базовий курс фізіології людини та тварин. Тоді А. Кравець стала переможницею Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт учнів Малої академії наук України з роботою "Вивчення електричної активності гіпоталамуса пацюків у стресових умовах". Завдяки своєму викладачеві Анастасія отримала також посилену підготовку з біологічних дисциплін і перед олімпіадою в Японії.

Варто зазначити, що й інші студенти Тетяни Григорівни постійно демонструють високі досягнення. Сама вона є переможницею обласного конкурсу молодих вчених. "Я досліджую електричну активність мозку в стресових умовах: вивчаю ті його структури, які беруть участь у стресових ситуаціях, а також механізми стресової корекції та адаптації", - говорить Тетяна Григорівна. Дослідниця не раз отримувала подяки від обласного управління освіти і науки за підготовку учнів до МАН України. А 30 вересня цього року, відповідно до Указу Президента України, за значний особистий внесок у розвиток національної освіти, плідну наукову та педагогічну діяльність і високий професіоналізм була нагороджена "Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня".

За словами володарки відзнаки, на біологічному факультеті ДНУ і надалі планується плідна наукова діяльність, адже тут створені чудові умови для експериментальних робіт студентів, які щороку демонструють високий рівень знань і активно залучаються до різноманітних досліджень. Отже, усім талановитим викладачам і молодим дослідникам нашого університету залишається тільки побажати захоплюючої творчої праці та нових здобутків в царині наук.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram