Версія для друку

Новий міжнародний центр у ДНУ

Нещодавно у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара з’явився новий структурний підрозділ – Центр португальської мови. Центр створено наказом ректора М.В.Полякова (на виконання рішення Вченої ради університету від 30 вересня 2010 року) з метою практичної реалізації на базі ДНУ положень Меморандуму про взаєморозуміння в галузі освіти між Урядом України та Урядом Федеративної Республіки Бразилія від 2009 та угоди між Україною і Португалією від 2001 років.

Центр базується на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства в аудиторії 1013 головного корпусу, науковим керівником призначено декана факультету професора І.С.Попову. Затверджено „Положення” про підрозділ, розроблений план роботи, а для забезпечення координації діяльності у виконанні поставлених завдань створено Координаційну Раду, до складу якої увійшли ректор М.В.Поляков (голова Ради); проректор з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва М.П.Д’яченко, декан факультету І.С.Попова, завідувач кафедри романської філології Л.В.Пономарьова та фахівці кафедри, що володіють португальською мовою: старший викладач В.М.Климович, викладачі Н.О.Федосенко, М.Ю.Шевченко, Л.Г.Сутуліна.

Основним завданням Центру є створення умов щодо подальшого розвитку українсько-бразильських та українсько-португальських відносин у галузях освіти, науки та культури, підвищення авторитету української вищої школи у світі. Центр сприятиме встановленню безпосередніх контактів з вищими навчальними закладами Бразилії та Португалії, організації та проведенню спільних наукових конференцій, симпозіумів, семінарів, досліджень з мови, літератури та культури країн, виконанню спеціальних проектів у галузі перекладу художніх творів. Передбачається обмін викладачами та аспірантами з метою викладання української мови для української діаспори, кращого опанування португальською мовою українськими викладачами, а також з метою кращого оволодіння українською мовою та методикою її викладання бразильськими колегами в університеті, а також обмін науково-педагогічними працівниками, студентами, стажистами, проведення спеціальних навчальних практик студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара та вищих навчальних закладів Бразилії та Португалії в університетах-партнерах.

Центр сприятиме вивченню португальської мови студентами ДНУ, а також організовує курси з вивчення португальської мови для мешканців міста та на замовлення юридичних осіб; надаватиме освітні послуги та братиме участь у організації та проведенні перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів за замовленнями українсько-бразильських та українсько-португальських установ, фірм, підприємств; надаватиме консультації для педагогічних та науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, закладів середньої та професійно-технічної освіти та багато іншого.

Сьогодні португальською говорять близько 220 мільйонів людей. За кількістю носіїв мови вона посідає у світі друге місце (після іспанської) серед романських мов та сьоме місце (після китайської, англійської, хінді, російської, іспанської, арабської) у загально-світовому реєстрі мов. На даний час використовується як офіційна й робоча мова в багатьох міжнародних організаціях (ЄС, ООН, ЮНЕСКО), є офіційною мовою Португалії, Бразилії, Анголи, Мозамбіку, Кабо-Верде, Гвінеї-Бісау, Сан-Томе та Прінсіпі, Східного Тімору й Макао.

Разом з іспанською – це найшвидше зростаюча західна мова і згідно з оцінками ЮНЕСКО мова з найбільшим потенціалом поширення як міжнародна мова спілкування на півдні Африки і в Південній Америці. Очевидний економічний розвиток Бразилії в найближчому майбутньому завдяки незчисленним природним ресурсам та кількості населення, безсумнівно, стане причиною більшого поширення португальської мови в світі та збільшить кількість охочих вивчати її. Важливість Бразилії є основним чинником того, що португальську мову вивчають багато студентів як другу або третю іноземну, особливо у США. Португальська також починає набувати популярності в Азії, здебільшого завдяки значному зростанню числа носіїв у Східному Тіморі протягом останніх п'яти років. Макао стає китайським центром для вивчення португальської мови; хоча в перші роки 21-го століття використання мови там було знижене, зараз воно зростає, оскільки знання португальської мови стає важливим фактором можливості зміцнення дипломатичних і фінансових зв'язків Китаю з португаломовними країнами.

Популярність португальської мови приходить і в Україну – все більше навчальних центрів уключають в перелік своїх послуг курси португальської мови. Останнім часом збільшився попит на тих, хто володіє португальською. Це пов'язано з потоком інвестицій цієї держави до України, а також з міграцією українців до Португалії на роботу.

У зв’язку з безперечним зростанням важливості португальської мови в світі на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ вже другий рік бажаючі вивчають її як факультатив. А із цього навчального року першокурсники із другого семестру почнуть її вивчати як третю іноземну мову.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram