Версія для друку

Студенти-юристи запрошують на консультації

До Дня юриста у гуртожитку №1 ДНУ ім. О. Гончара відкрився філіал юридичної клініки, де студенти-старшокурсники під керівництвом викладачів-кураторів надають безкоштовні консультації представникам соціально-вразливих верств населення.

Юридична клініка у Дніпропетровському національному університеті імені О. Гончара була відкрита у січні 2007 року, нині вже діють три філії. За цей час студентами-правниками ДНУ було надано безкоштовні правові консультації більше 1000 громадянам України. У березні 2009 року студенти юридичної клініки ДНУ увійшли до складу Координаційної ради молодих юристів при Головному управлінні юстиції у Дніпропетровській області.

На сьогоднішній день юридичні клініки допомагають малозабезпеченим громадянам одержувати якісні безкоштовні юридичні консультації, що стають великою допомогою у вирішенні їхніх складних життєвих і правових ситуацій. Крім того, діяльність юридичних клінік дозволяє студентам-старшокурсникам юридичних факультетів набути професійних практичних навичок.

Як наголосив ректор Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара професор М.В. Поляков, освітня модель, яка нині діє в нашій країні, в основному спрямована на засвоєння студентами інформації у вигляді теоретичних знань. «Однак сучасний ринок праці все більше висуває вимоги до здобуття практичних навичок і фахової компетенції. Тому подібний досвід як метод підвищення якості теоретичної та практичної підготовки молодих правознавців має досить важливе значення. Студентська юридична клініка Дніпропетровського національного університету не має аналогів, адже є єдиним структурним підрозділом такого типу серед ВНЗ регіону. Але найголовніше – така волонтерська робота сприяє розвитку правової свідомості молоді і суспільства взагалі», - говорить Микола Вікторович Поляков.

Як зазначила директор юридичної клініки ДНУ О.Л. Соколенко, загальна кількість студентів, які консультують відвідувачів, складає 50 чоловік. «Це, передусім, студенти четвертого, п’ятого курсів і магістри, - уточнює Ольга Леонідівна. - На базі нашої клініки постійно проводяться навчальні тренінги та майстер-класи з юридичного інтерв’ювання та консультування, медичного і практичного права та медіації. Студенти успішно представляють інтереси клієнтів в адміністративних судах. Таким чином, практиканти юридичної клініки отримують цінний досвід роботи з клієнтами і після закінчення практики дуже швидко працевлаштовуються у багатьох адвокатських конторах і судах нашого міста». Наприклад, студентка четвертого курсу юридичного факультету ДНУ Аліна Мішуренко розповідає: «Зараз я працюю над зверненням жінки щодо повернення опіки над її однорічною дитиною, яку незаконно відібрав чоловік. Зокрема, представляю інтереси молодої матері у суді, допомагаю збирати і надавати усі необхідні документи». А Мєркуловій Вероніці для вирішення справи довелося заглиблюватися у законодавство двох країн – України і Росії. Вона допомагала оформити документи для вступу у спадщину ветеранові Великої Вітчизняної війни, родичі якого жили у Росії. Своє майбутнє в професії Вероніка пов’язує з навчанням в аспірантурі, а також мріє викладати основи юридичних знань школярам, адже вважає, що це закладає підґрунтя правої культури суспільства.

Філіали юридичної клініки Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара здійснюють прийом громадян за адресами:
- культурно-побутовий комплекс Дніпропетровського національного університету імені О. Гончара, вул.Козакова,34;
- гуртожиток № 1 ДНУ; пр.Гагаріна,28;
- фірма «Верітас», вул.Клари Цеткін 6-А.
Основним осередком юридичної клініки є кім.310-А по вулиці Науковій, 13, телефон 373-67-89.
На фото: прийом першої відвідувачки нового філіалу.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram