Версія для друку

На молодих конструкторів чекає цікава робота

Більше трьохсот молодих фахівців візьме цього року на роботу Державне підприємство «Конструкторське бюро “Південне” ім. М.К.Янгеля». Традиційно значну частину поповнення складатимуть випускники фізико-технічного факультету Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара. Днями Генеральний конструктор КБ С.М. Конюхов і ректор ДНУ М.В. Поляков підписали двосторонню угоду, що значно модернізує більш ніж піввікову співпрацю цих установ.

У Дніпропетровському національному університеті історично сформувався унікальний цикл підготовки висококваліфікованих фахівців для ракетно-космічної галузі. Завдяки співпраці з КБ «Південне» і ВО «Південний машинобудівний завод», частина навчального процесу проходить у філіях кафедр на виробництві, до викладання залучаються спеціалісти-практики, використовується сучасна виробнича матеріально-технічна база, а студенти в процесі навчання вирішують задачі, що мають реальне практичне застосування. Під час зустрічі керівництва ДНУ і КБ обговорювалися шляхи оптимізації навчального процесу з метою наближення його змістовної частини до сучасних потреб базових підприємств ракетно-космічної галузі.

«Сотні наших випускників з успіхом працюють на цих підприємствах, – говорить ректор ДНУ Микола Вікторович Поляков. – Сучасні розробки дніпропетровських конструкторів і виробничників сьогодні визначають світові тенденції у ракетно-космічній галузі, і університет має орієнтуватися на нові вимоги до молодого фахівця, враховувати конкуренцію на ринку праці. Сьогодні нами створена робоча група, до якої увійшли проректори ДНУ з різних напрямків і головні конструктори КБ «Південне». Вони найближчим часом внесуть пропозиції щодо корекції навчальних планів з урахуванням сучасних перспективних напрямків розвитку ракетно-космічної галузі. На жаль, орієнтуючись на уніфікацію освітянського процесу з інженерних напрямів, останнім часом мало розвивалися унікальні фундаментальні спецкурси з проектування і випробування ракетних двигунів, розробки систем керування ракетно-космічними комплексами, які раніше викладалися лише в ДНУ. Сьогодні ж ракетно-космічна промисловість України завдяки активній міжнародній кооперації відновлює колишній потенціал, зростає попит на наших випускників. Ми разом будемо працювати над відкриттям напряму підготовки «Ракетно-космічна техніка» та сучасним змістовним наповненням освіти за цим напрямом», - наголосив Микола Вікторович.

Генеральний конструктор КБ «Південне» Станіслав Миколайович Конюхов відзначив зацікавленість своєї установи в активізації науково-технічного співробітництва з університетом. «Якщо раніше у Дніпропетровську виготовляли переважно ракетні комплекси, то нині набуває першочергової актуальності проектування і випуск наземних комплексів. Тобто перед нами стоїть завдання створити вітчизняний ракетно-космічний комплекс. Для його розробки потрібні молоді фахівці, здатні творчо мислити, які досконало володіють фундаментальними знаннями, вивчають новітні технології і матеріали. Ми готові запропонувати їм цікаву роботу, адже ДКБ «Південне» сьогодні співпрацює з 27-ма державами світу з питань реалізації нових космічних проектів. Знаємо, що в університету є партнери у 50-ти країнах світу, тож ми можемо об’єднати наші зусилля й у міжнародній співпраці.

Також у нас є пропозиції щодо розвитку кафедри двигунобудування фізико-технічного факультету. Лише 7 країн світу, в тому числі й Україна, володіють технологіями виготовлення рідинних двигунів. Сьогодні цей напрямок нам здається дуже перспективним, тож із допомогою ДНУ ми могли б його значно підсилити,» - зазначив Станіслав Миколайович.

За кілька останніх десятиліть фахівці КБ «Південне» розробили більше 70 типів космічних апаратів, здали в експлуатацію 15 космічних комплексів світового рівня, здійснили запуск на орбіту близько 400 космічних апаратів власного виробництва. Сьогодні перевага віддається розробці космічних апаратів і комплексів для фундаментальних наукових досліджень навколоземного космічного простору, Сонця, океанографії, розвитку систем супутникового зв’язку, випуску мікро- і наносупутників. Тож, цікавими проектами випускники фізико-технічного факультету ДНУ забезпечені на кілька десятиліть вперед, головне – фундаментальна підготовка для такої відповідальної роботи.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram